Twitter

Venäjä luo kansallisen maksukorttijärjestelmän

Venäjä luo kuukauden sisällä oman kansallisen maksujärjestelmän, jonka on määrä toimia Visa- ja MasterCard-korttien vastineena. Presidentti Vladimir Putin on antanut asiaa koskevan määräyksen keskuspankille ja hallitukselle jo 25.3., kirjoittaa Kommersant.

Taloustieteilijät ja poliitikot ottivat esille kansallisen maksujärjestelmän tarpeen länsimaiden kohdistettua Venäjän Ukraina-politiikan vastaiset pakotteet venäläisiin Rossija-, SMP-Bank, Sobinbank- ja Investkapitalbank- pankkeihin lopettamalla niiden korttimaksujen välittämisen, muistuttaa Utro. Vastatoimeksi luotava kansallinen järjestelmä perustuu vuodesta 2010 käytössä olleeseen universaaliin maksukorttijärjestelmään, jota hoitaa Sberbankin tytäryhtiö OAO UEK. Järjestelmässä on tällä hetkellä mukana parikymmentä pankkia, mutta kaksi kolmasosaa maan pankkiautomaateista hyväksyy UEK:n kortit.

UEK-korttien muuttaminen kansalliseksi maksukortiksi vaatii Sberbankin johtaja German Grefin ehdottamia muutoksia. Ensisijainen vaatimus on kaikkien Venäjän sisäisten tilisiirtojen suorittaminen Venäjän alueella. Ulkomaisten maksujärjestelmien ja pankkien on vuorostaan liityttävä mukaan UEK-järjestelmään voidakseen toimia Venäjällä. Venäläispankit joutuvat maksamaan järjestelmään liittymisestä 1,5 miljoonaa ruplaa kukin.

Valtiovarainministeri Anton Siluanov sanoi aiemmin, ettei Visa- ja MasterCard-korteista voida Venäjällä kokonaan luopua, sillä kansallinen maksujärjestelmä ei käyttöönoton jälkeen toimi ulkomailla. Kotimaassa UEK-maksujärjestelmään sen sijaan kaavaillaan lisätoimintoja kuten sim-kortteja, sähköisiä henkilökortteja ja pääsymahdollisuus sähköisiin valtionpalveluihin, kirjoittaa Kommersant.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Salasana hukassa?