Twitter

Finanssiministeriö varautuu yrityssektorin tukemiseen

Finanssiministeri Anton Siluanov ilmoitti suuryritysten etujärjestön RSPP:n kokouksessa, että yrityksiä tullaan tukemaan, jos taloustilanne heikkenee. Varoja tukeen on kuitenkin käytettävissä vähemmän kuin vuoden 2008 finanssikriisin jälkeen, Suomen Pankin siirtymätalouksien tutkimuslaitos BOFIT uutisoi viikkotiedotteessaan.

Asiantuntijat ovat kritisoineet tuolloista elvytystä, joka kohdistui suuryrityksiin ja mahdollisti niiden toiminnan jatkumisen ilman uudistuksia ja tehostamistoimenpiteitä. Vuosina 2009–2010 federaation budjetista maksettiin erilaisia tukia yhteensä lähes 1 500 mrd. ruplaa (35 mrd. euroa), minkä lisäksi rahoitusjärjestelmää tuettiin sijoituksin ja lainoin runsaalla 1 000 mrd. ruplalla (24 mrd. eurolla).

Siluanovin mukaan tällä kertaa hallitus valmistautuu tukemaan yritysten omistajien sijasta itse yrityksiä mm. rahoittamalla työntekijöiden uudelleenkoulutusta ja muuttoa toiselle paikkakunnalle sekä kehittämällä pienyrityssektoria. Yritysten lainansaantia pyritään helpottamaan laajentamalla lainojen valtiontakuujärjestelmää.

Pankkien lisääntyvä lainananto edellyttää niiden pääomien kasvattamista, jota varten finanssiministeri Siluanov esitti valtion pankkeihin vuonna 2009 tehtyjen sijoitusten muuttamista pääomaksi. Talousministeri Aleksei Uljukajev puolestaan esitti, että pankit velvoitettaisiin luotottamaan suuria investointeja alhaisin koroin, mihin ne saisivat jälleenrahoitusta keskuspankilta.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Salasana hukassa?