Twitter

Dollarista luopuminen vientikaupassa esillä

Valtiollisen VTB-pankin johtaja Andrei Kostin katsoo, että Venäjän tulisi vastatoimena lännen Ukraina-talouspakotteille siirtyä käyttämään ruplaa dollarin sijaan eurooppalaisten liikekumppaneiden kanssa käydyssä kaupassa, uutisoi Nezavisimaja Gazeta. Myös eräät valtakunnanduuman kansanedustajat ehdottavat suurimmille kaasu- ja öljy-yhtiöille dollarin käytöstä luopumista, kertoo Utro.

Kostinin mukaan siirtymävaihe on käynnistettävä välittömästi. Maksusuorituksissa tulisi siirtyä rupliin Tulliliiton ja IVY-maiden lisäksi myös Länsi-Euroopan ja Kiinan kanssa käydyssä kaupassa. Asiantuntijat pitävät Kostinin ajatusta utopistisena, sillä länsimaiden pitäisi ensin saada jostain ruplia ostaakseen venäläisiä vientituotteita. Ruplan vaihdettavuutta ja mainetta luotettavana maksuvälineenä tulisi onnistua parantamaan. Ruplatileistä olisi eniten hyötyä venäläispankeille, mutta yhtiöille koituisi vakavia riskejä.

– Tämä on korkea tason politiikan kysymys, jossa puolittaiset toimet eivät tule kyseeseen. Näin riskialttiista toimista ei päätetä kansanedustajistossa. Se edellyttää presidentin merkittävää päätöstä. Tällainen omatoiminen aktiivisuus ilman maan korkeimman johdon hyväksyntää ei sovi, totesi valtakunnanduuman teollisuuskomitean varapuheenjohtaja, Yhtenäinen Venäjä -puolueen Vladimir Gutenev.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Salasana hukassa?