Twitter

”Venäjän Facebookin” perustaja jätti yhtiönsä

Venäjän suosituimman sosiaalisen median sivuston VKontakten perustaja Pavel Durov on eronnut yhtiön toimitusjohtajan tehtävistä. Salamyhkäisyydestään tunnettu Durov ilmoitti päätöksestään omassa VKontakte-profiilissaan aprillipäivänä 1.4.

– Eroan VKontakten toimitusjohtajan tehtävästä. Seuraan päätökselläni veljeäni, joka viime vuonna jätti yhtiön teknisen kehitysjohtajan paikan, Durov ilmoitti VK-päivityksessään.

Eroilmoituksen syyksi Durov kertoo vuodentakaiset yhtiön omistajavaihdokset ja tyytymättömyytensä uusien omistajien strategiaan.

– Sen jälkeen kun yhtiön omistajapohja viime vuoden keväällä vaihtui, toimitusjohtajan ja yhtiön johtamisen vapaus kaventui merkittävästi. On yhä vaikeampaa taistella niiden periaatteiden puolesta, jotka joskus aikoinaan muurattiin sosiaalisen verkostomme perustaksi, Durov summaa.

VKontakten johdosta on kuluneen vuoden aikana jättänyt tehtävänsä Durovin lisäksi myös moni muu yhtiössä pitkään vaikuttanut henkilö. Viime vuoden tammikuussa yhtiöstä erosi sen varajohtaja Ilja Perekopskij ja häntä aikaisemmin veljensä Igor, joka toimi yhtiön rahoitusjohtajana. Eroilmoitusten jälkeen Pavel Durov myi yhtiöstä omistamansa 10% osuuden operaattoriyhtiö Megafonin osakkaalle Ivan Tavrinille.

Sekä Pavel Durovilla että VKontaktella on viime aikoina ollut runsaasti ongelmia viranomaisten ja Venäjän tiukentuneen tekijänoikeuslain kanssa. VKontakten suosituimpia ominaisuuksia on ainakin viime aikoihin saakka ollut tiedostonjakopalvelu, jossa on ollut tarjolla runsaasti myös tekijänoikeuksia rikkovaa materiaalia. Vaikka VKontakte on solminut joidenkin tekijänoikeusjärjestöjen kanssa julkaisusopimuksia ja poistanut lainvastaista materiaalia sivuiltaan, sivuston yllä on jo pitkään leijunut sulkemisen vaara tekijänoikeuslakien perusteella.

Durovin omaan yritysfilosofiaan on kuulunut palvelun mahdollisimman vähäinen kaupallistaminen

Durovilla on ollut erimielisyyksiä myös vuonna 2011 yhtiöstä 40 % ostaneen Mail.Ru Groupin edustajien kanssa. Erimielisyydet ovat liittyneet mm. VKontakten kontekstimainonnan periaatteisiin ja sivuston ansaintalogiikkaan. Durovin omaan yritysfilosofiaan on kuulunut palvelun mahdollisimman vähäinen kaupallistaminen, mikä ei ole sopinut uusien omistajien tavoitteisiin.

Viime vuoden keväällä yhtiön perustajajäsenten perheelle kuuluneet osakkeet myytiin sijoittaja Ilja Sherbovitshin johtamalle United Capital Partners –sijoitusyhtiölle, jonka sanotaan halunneen kaupalla ottaa VKontakten sisältöä tiukemmin valvontaan. Kauppa tuli Duroville yllätyksenä ja hän koki vanhojen tovereiden pettäneen hänet. Durov alkoi jo tämän jälkeen suunnitella vetäytyvänsä VKontaktesta kokonaan.

Vuonna 1984 syntynyt Pavel Durov perusti VKontakten ystävänsä Vjatsheslav Mirilashvilin isältä saaduin varoin vuonna 2006. Vjatsheslavin isä Mihail Mirilashvili omisti siihen aikaan Pietarissa suuren kasinoketjun ja häntä pidettiin kaupungin alamaailman vaikutusvaltaisimpana johtajana. Durov on julkisesti myöntänyt, että idea nykymuotoisesta venäjänkielisestä sosiaalisesta verkostosta otettiin Facebookista.

VKontakten päivittäiseksi kävijämääräksi on arvioitu noin 60 miljoonaa kävijää, joista suurin osa tulee Venäjältä, Ukrainasta ja Kazakstanista.

Tutustu myös (Premium): Sosiaalinen media Venäjällä

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Salasana hukassa?