Twitter

Ukraina ei hyväksy Venäjän kanssa tehtyjen sopimusten purkua

Ukrainan oikeusministeri Pavel Petrenko ilmoitti eilen Kiovassa pidetyssä tiedotustilaisuudessa, ettei Ukraina hyväksy neljän Mustanmeren laivastoa koskevan maidenvälisen sopimuksen irtisanomista Venäjän taholta yksipuolisesti.Venäjän valtakunnanduuma hyväksyi maanantaina presidentin tuoman lakiesityksen Venäjän ja Ukrainan välisten Mustanmeren laivastoa koskevien sopimusten irtisanomisesta yksipuolisesti.

Sopimusten katsottiin menettäneen perusteensa Krimin tultua liitetyksi Venäjän federaatioon. Lain selvitysliitteessä näkemystä perustellaan Wienin kansainvälisiä sopimuksia koskevan konvention kohdilla 61 ja 62. Petrenkon mukaan Ukraina ei aio irtisanoa sopimuksia, jotka takaavat kansainvälisissä oikeusistuimissa Ukrainan oikeudet korvauksiin koituneista tappioista.

Sopimusten tultua irtisanotuiksi Ukraina menettää automaattisesti myös oikeutensa kaasun hinnan alennukseen, toteaa Lenta. Petrenko kertoi Ukrainan laskevan kaasun hinnan edelleen kuten sopimuksia ei olisi irtisanottu.

Tiistaina Gazpromin johtaja Aleksei Miller ilmoitti Venäjän perivän Ukrainalta huhtikuun alusta alkaen kaasusta 385,5 dollaria tuhannelta kuutiolta sopimuksiin kirjatun 268,5 dollarin sijaan. Syyksi kerrottiin, ettei Ukraina ole täyttänyt sopimusehtoja eli maksanut kaasuvelkaansa vuodelta 2013 eikä tämän vuoden toimituksia. Millerin mukaan Ukrainan kaasuvelka Gazpromille on 1,711 miljardia dollaria.

Venäjän ulkoministeriön varaministeri Grigori Karasinin mukaan Venäjä on valmis käsittelemään irtisanomisen seurauksena syntyviä oikeudellisia ja taloudellisia kysymyksiä Ukrainan tulevien laillisesti valittujen vallanpitäjien kanssa, mainitsee Interfax.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Salasana hukassa?