Twitter

Yhdysvallat rajoittaa vientiä Venäjälle

Yhdysvallat ilmoitti maanantaina uusista vientiä Venäjälle koskevista talouspakotteista Ukrainan tilanteeseen liittyen. Venäjän öljy- ja kaasuyhtiöt eivät enää saa ostaa porauksessa tarvittavia yhdysvaltalaisvalmisteisia sytyttimiä. Yhdysvallat rajoittaa vientiä kaikkien sellaisten tuotteiden osalta, joita voidaan käyttää sotilastarkoituksiin.

Maan kauppaministeriö keskeyttää vientilupien myöntämisen, kirjoittaa RBC. Washingtonissa arvioidaan tämäntyyppisten rajoitteiden olevan huomattavasti yksittäisiä oligarkkeja koskevia pakotteita tehokkaampia. Viimeaikaisten tapahtumien valossa Yhdysvallat katsoo, ettei Venäjälle voida viedä myöskään tarkkuuskiväärien tähtäimiä ja sen tyyppisiä tuotteita.

Viime vuonna Yhdysvaltain kauppaministeriön vientiluvalla tuotua tavaraa myytiin 1,5 miljardilla dollarilla, mikä muodosti 14 % Yhdysvaltain koko tuonnista Venäjälle. RBC-tv korostaa, että valtaosa kauppaministeriön vientiluvalla Venäjälle toimituista tavaroista oli sytyttimiä, joita tuotiin 798 miljoonan dollarin arvosta. Ohjelmistotuotteita tuotiin 367 miljoonan dollarin arvosta. Muita luvanvaraisen viennin tavararyhiä olivat kemikaalit, räjähteet, avaruuslaitteiston osat, optiset sensorit ja kamerat.

Yhdysvaltain Venäjän-viennin kokonaisarvo oli viime vuonna 11 miljardia dollaria. Uudet pakotteet otetaan käyttöön vain 15 kk sen jälkeen, kun kylmän sodan ajoista saakka voimassa olleista kaupan rajoituksista oli luovuttu. Yhdysvaltain vientiyhdistyksessä asiasta ei iloita, sillä kaupankäyntiä joudutaan supistamaan juuri kun se oli saatu nousuun.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Salasana hukassa?