Twitter

VTT: Venäjän asuinkerrostaloista noin 60 % on suurten peruskorjausten tarpeessa

Venäjän ja entisten itäblokin maiden asuinalueiden energiatehokkaasta korjaamisesta löytyy VTT:n mukaan markkinapotentiaalia suomalaisille. Asia selviää VTT:n Moskovassa tekemästä selvityksestä.

VTT tutki liiketoimintanäkökulmia neuvostoaikaisten asuinalueiden energiatehokkaaseen korjaamiseen. Tulokset osoittavat, että koko asuinalueen korjaaminen on kannattavampaa kuin yksittäisten rakennusten korjaaminen. Energian tuotantotarve vähenee vain, jos samalla korjataan kokonaisvaltaisesti sekä asuinrakennukset että koko asuinalueet ja niiden energia-, vesi- ja jätehuoltoinfrastruktuuri.

Osittain esimerkkinä käytettiin Moskovaa, mutta samanlaisia asuinalueita löytyy laajalti ympäri entistä itäblokkia. Pelkästään Venäjän asuinkerrostaloista noin 60 % on suurten peruskorjausten tarpeessa.

Rakennustasolla korjausvaihtoehtojen hinnat asuinneliötä kohden vaihtelivat 125 €/m2 ja 200 €/m2 välillä riippuen valitusta korjauspaketista.

Edellisessä tutkimuksessa tehtyjen laskelmien mukaan rakennusten lämmitysenergian kulutusta voitaisiin vähentää jopa lähes 70 prosenttia. Merkittäviä energiansäästöjä saataisiin aikaan jo pienilläkin korjaustoimenpiteillä.

VTT:n tutkimuksen rahoitti Suomen ulkoasiainministeriö.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Salasana hukassa?