Twitter

Venäjä aikoo helpottaa viisumikäytäntöjään

Venäjän hallitus on tuonut parlamentin käsittelyyn lakimuutosaloitteen, jossa esitetään helpotuksia ulkomaalaisten viisumikäsittelyyn. Asiasta uutisoi verkkolehti Lenta.ru hallituksen virallista tiedonantoa siteeraten.

Lakimuutoksessa esitetään muun muassa viisuminhakua varten vaadittavien dokumenttien määrän vähentämistä ja kertaviisumin voimassaoloajan kasvattamista nykyisestä 30 vuorokaudesta puoleen vuoteen. Lisäksi hallitus esittää laajempia viisumihelpotuksia sellaisille ulkomaalaisille, jotka matkustavat Venäjälle talouden, kulttuurin, tieteen, politiikkan ja urheilun kanssakäymisen kehittämisen merkeissä.

Dmitri Medvedevin hallitus esittää lakimuutoksessaan myös ”erityisen merkittäviä” viisumihelpotuksia sellaisille maille, jotka vuorostaan helpottavat viisumikäytäntöjään venäläisille.

Lakimuutosesitys koskee kaikkia valtioita. Aiemmin Venäjä on käynyt neuvotteluja viisumikäytäntöjen helpottamisesta muun muassa Yhdysvaltojen ja EU:n kanssa. Yhdysvaltojen kanssa solmittu viisumikäytäntöjä helpottava sopimus astui voimaan vuonna 2012.

Ukrainan tapahtumien seurauksena Yhdysvallat ja EU on asettanut matkustuskieltoon Ukrainan kriisiin syyllisinä pidettyjä venäläisiä ja ukrainalaisia poliitikkoja, viranomaisia ja liikemiehiä. Vastauksena Venäjä asetti matkustuskieltoon joitain amerikkalaisia ja eurooppalaisia viranomaisia.  Molemmat osapuolet ovat kuitenkin korostaneet, että viisumikiellot eivät ulotu ns. ”tavallisiin kansalaisiin”.

Vuonna 2013 Venäjällä oli voimassa eriasteisia viisumikäytäntöjä helpottavia sopimuksia yhteensä 134 valtion kanssa. Valtioita, joiden kanssa Venäjällä on viisumivapaus, oli yhteensä 65. Venäläisten suosikkimatkailumaista tällaisia olivat mm. Egypti, Kreikka ja Kypros.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Salasana hukassa?