Twitter

Valtapolitiikan taktiikka ja ennenaikaiset parlamenttivaalit

Oikeudenmukainen Venäjä -puolueen puheenjohtaja kansanedustaja Sergei Mironov väläytti torstaina ennenaikaisten parlamenttivaalien järjestämisen mahdollisuutta Venäjällä. Mironovin mukaan vaalien aikaistamisen perusteena voisi olla esimerkiksi kahden uuden subjektin, eli Krimin ja Sevastopolin kaupungin liittyminen Venäjän Federaatioon.

Vaikka Venäjän perustuslaki ei tällaisissa tapauksissa edellytä parlamentin hajottamista, Mironovin mukaan vaalien aikaistamisella voitaisiin pyrkiä ”Venäjän poliittisen kentän puhdistamiseen”.

Valtapolitiikan taktiikan näkökulmasta ajatus vaalien aikaistamisesta on mielenkiintoinen ja taktisia perusteita vaaliajankohdan aikaistamiselle joko kuluvalle tai ensi vuodelle on periaatteessa olemassa.

Putin on presidenttiaikanaan päässyt nauttimaan talouden kasvuvuosista

Eräiden mielipidemittausten valossa Putinin kannatus on tällä hetkellä korkeimmillaan pitkään aikaan ja kannatuksella on ollut tapana heijastua myös valtapuolue Yhtenäiseen Venäjään. Kannatuksen jatkumisesta korkeana ei kuitenkaan ole olemassa takeita, sillä nykyisten makrotalouden ennusmerkkien valossa Venäjän talous on luisumassa hiljalleen kohti taantumaa ja Ukrainan tapahtumien seurauksena käyttöön otetut pakotteet voivat vielä nopeuttaa taantuman syvenemistä. Putin on presidenttiaikanaan päässyt nauttimaan talouden kasvuvuosista ja edellisen, vuonna 2008 alkaneen syvän ja nopean taantuman vaikutukset joutui ottamaan vastaan sen aikainen presidentti Dmitri Medvedev. Siitä, mikä presidentti Putinin selviytymiskyky on kansalaisten tyytymättömyyden kasvaessa taloudellisesti laihoina vuosina, ei varsinaisesti kokemusta ole.

Vuoden 2011 valtaistuinvaihdoksen myötä syntynyt ja vajaan pari vuotta aktiivisesti jatkunut opposition liikehdintä alkoi viime vuoden aikana hiipua, eikä liikehdinnän aktivoitumiselle ole näkyvissä selkeitä merkkejä, ellei sitten Ukrainan kriisi ala eskaloitua nykyistä vieläkin pahemmaksi. Toisaalta opposition edustajat onnistuivat edellisissä aluevaaleissa saavuttamaan joitain yllättäviäkin voittoja. Esimerkiksi Jevgeni Roizmanin valinta Jekaterinburgin kaupunginjohtajaksi ja oppositioaktivisti Aleksei Navalnyin ennakoitua parempi menestys Moskovan pormestarivaaleissa on antanut oppositiolle makua poliittisista voitoista, joita tulevaisuudessa voi tulla yhä lisää.

Taktisesti ajatellen ennenaikaiset parlamenttivaalit – mielellään mahdollisimman pian ja nopealla aikataululla järjestetyt – voisivat konsolidoida nykyisen poliittisen eliitin parlamentaarista valtaa vielä vähintään seuraavaksi viideksi vuodeksi. Mitä kauemmin vaaleja odotetaan ja mitä konkreettisemmiksi taloudellisen taantuman vaikutukset muodostuvat, sitä vaikeampaa se tulee olemaan. Ellei sitten käyttöön oteta yhä järeämpiä keinoja oppositiomielialojen kitkemiseksi.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Salasana hukassa?