Twitter

Ukraina voi maksaa Venäjälle 1,8% BKT:stä

Maailmanpankin mukaan Venäjän BKT voi pienentyä kuluvana vuonna 1,8 prosenttia Ukrainan kriisin vaikutusten vuoksi. Arvion mukaan 1,8 prosentin pudotus perustuu riskiskenaarioon ja geopoliittisen tilanteen huononemiseen entisestään.

Riskiskenaarion mukaan Venäjän ja Ukrainan välinen konflikti eskaloituu ja länsi ottaa käyttöön yhä vakavampia pakotteita. Uusiksi mahdollisiksi pakotteiden kohteiksi listataan muun muassa Venäjän pankit ja niiden pääsy kansainvälisille rahoitusmarkkinoille. Skenaarion mukaan on myös olemassa riski sille, että kansainväliset investoijat alkavat vetäytyä Venäjältä merkittävissä määrin.

Riskiskenaariossakaan ei kuitenkaan pidetä todennäköisenä sitä, että Venäjää vastaan asetettaisiin kauppapakotteita.

Myönteisimmän skenaarion mukaan Ukrainan ja Krimin tilanne ratkaistaan diplomatian keinoin ja Venäjän BKT kasvaa tänä vuonna 1,1 prosenttia. Tämäkin kasvuvauhti on vain puolet Maailmanpankin joulukuussa tekemästä ennusteesta.

Venäjän talouskehitysministeriö ennustaa Venäjälle kahden prosentin talouskasvua vuonna 2014. Venäjän tilastovirasto Rosstatin mukaan Venäjän BKT kasvoi viime vuonna 1,3 %, mikä on alhaisin luku neljään vuoteen.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Salasana hukassa?