Twitter

Venäjä tarjosi Krimin ukrainalaissotilaille puolen valintaa

Krimille jääneet Ukrainan armeijan sotilaat voivat valita jäävätkö Krimille siirtyen Venäjän armeijan palvelukseen vai poistuvatko Krimiltä, sanoi Venäjän presidentin tiedottaja Dmitri Peskov BBC:n HARDtalk-ohjelmassa. Peskov vakuutti, että sotilaat voivat poistua alueelta vapaasti. Ukrainan sotilaita on Krimillä noin 20 000.

Jo ennen Krimin kansanäänestystä Ukrainan puolustusministeri Igor Tenjuh sanoi, etteivät ukrainalaissotilaat poistu niemimaalta, koska se on Ukrainan aluetta. Myöhemmin hän kertoi, että venäläissotilaiden, mm. Mustanmeren laivaston komentajien kanssa on sovittu mm. ukrainalaistukikohtien huollon mahdollistavasta välirauhasta 21.3. saakka.

Simferopolissa Ukrainan asevoimien kartoituslaitoksen luona eilen tapahtuneen aseellisen välikohtauksen jälkeen Ukrainan puolustusministeriö antoi sotilaille luvan aseiden käyttöön. Peskov kommentoi Simferopolin tapahtumia provokaationa, joihin valmistautumisesta venäläisosapuoli on tietoinen. Myös Ukrainan itäosissa esiintyneitä provokaatioita voidaan hänen mukaansa odottaa ennen muuta länsimaiden tukemalta Kiovan hallitukselta, ja niiden toteuttajina hän piti maan länsiosasta saapuneita äärioikeistolaisia.

Peskovin mukaan Venäjän sotilaallisen voiman käyttö Ukrainan itäosissa ei ole ajankohtainen, mutta sanoi Venäjän tarvittaessa joutuvan suojelemaan alueen venäläisväestöä, ellei Ukrainan hallitus niin tee. BBC:n toimittajan epäiltyä, ettei Ukrainan itäosan väestöön kohdistu uhkaa, Peskov kertoi kuulleensa uhkatilanteiden silminnäkijöitä ja mainitsi Venäjän viranomaisten havainneen Venäjälle äärioikeiston uhkaa pakenevien määrän kasvavan. Peskov totesi tiedotussodan olevan valtavan voimakasta.

Lännen Venäjään kohdistamia sanktioita Peskov kommentoi sanoen Venäjän kääntyvän toisten kumppanien puoleen. Talouspakotteita hän piti mahdottomina hyväksyä ja sanoi Venäjän haluavan pysyä hyvissä suhteissa sekä EU:n että Yhdysvaltain kanssa. Peskov painotti, ettei maailman talousongelmista voida käydä täysipainoista keskustelua ilman Venäjää. Peskovin puheita referoi Vedomosti.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Salasana hukassa?