Twitter

Lakialoite ”Krimin liittämisestä Venäjään” vedettiin pois duumasta

Lakimuutosaloite ”uusien alueiden liittämisestä Venäjä Federaatioon” on tänään vedetty pois Venäjän parlamentin käsittelystä. Asiasta kertoi uutistoimisto ITAR-TASS:ille maanantaina iltapäivällä Venäjän parlamentin perustuslaillisen valiokunnan puheenjohtaja Vladimir Pligin.

Oikeudenmukainen Venäjä -puolueen valmistelemassa lakiluonnoksessa esitettiin, että Venäjän Federaatioon olisi mahdollista liittää sellaisia alueita, joiden kansalaisten enemmistö kannattaisi asiaa kansanäänestyksessä. Lakiluonnos edellytti myös, että maalla johon tällainen alue kuuluisi, ei olisi ”toimivaa ja suvereenia hallintoa”. Lakiluonnoksen tavoitteena on yleisesti nähty olevan se, että läpi mennessään se olisi mahdollistanut Krimin niemimaan liittämisen Venäjään.

Lakiluonnos tuotiin parlamenttiin helmikuun lopussa. Alkuperäisten suunnitelmien mukaan lakiluonnoksen hyväksymisestä oli tarkoitus päättää parlamentissa kuluvan viikon perjantaina, uutistoimisto RIA Novosti uutisoi.

Vladimir Pliginin mukaan lakiluonnos vedettiin parlamenttikäsittelystä sen tekijöiden toimesta. Euroopan neuvoston pääsihteeri Thorbjörn Jagland oli aiemmin vienyt lakiluonnoksen kansallisia perustuslakeja ja lainsäädäntöä valvovaan Venetsian komissioon, joka oli arviossaan todennut lakiluonnoksen kansainvälisen oikeuden vastaiseksi ja vaatinut Venäjää lopettamaan sen käsittelyn. Vladimir Pligin ei kuitenkaan ITAR-TASS:ille antamassa kommentissaan osannut sanoa, liittyikö lakiluonnoksen pois vetäminen Venetsian komission päätökseen. Pliginin mukaan Venäjän parlamentin perustuslaillisella valiokunnalla ei ole enää perusteita jatkaa lakiluonnoksen työstämistä.

Mikä on Venetsian komissio?

Vuonna 1990 perustettiin 14 jäsenmaan osittaissopimuksella Demokratiaan oikeusteitse -komissio eli niin sanottu Venetsian komissio. Siinä on sopimusvaltioiden, liitännäisjäsenten ja tarkkailijoiden nimittämiä riippumattomia asiantuntijoita. Tarkkailijoita ovat nimittäneet muun muassa Yhdysvallat, Argentiina, Kanada ja Japani.

Venetsian komissio tarjoaa pyynnöstä apuaan perustuslakien ja lainsäädännön uudistamisessa. Se on ollut varsin tärkeässä osassa, kun Keski- ja Itä-Euroopan maat ovat uudistaneet perustuslakejaan ja lainsäädäntöään. Lisäksi komissio on avustanut muun muassa Etelä-Afrikkaa ja osallistunut vähemmistöjen suojeluun tähtäävien asiakirjojen valmisteluun.

Eräs näkyvistä lakiluonnoksen puolestapuhujista on ollut Oikeudenmukainen Venäjä -puolueen kansanedustaja Jelena Mizulina. Mizulina oli yksi niistä venäläispoliitikoista joita vastaan Yhdysvallat asetti tänään pakotteita.

Venäjän nykyisin voimassa olevan lain mukaan Venäjään voidaan liittää ulkopuolisia alueita, mutta aloite liittymisestä on tultava sen valtion johdolta jolle alue kuuluu, eikä paikallisen kansanäänestyksen päätöksellä. Presidentti Vladimir Putin tunnusti Krimin itsenäisyyden maanantaina illalla. Teoriassa tämä tarkoittaisi sitä, että Krim voisi nyt anoa liittymistä Venäjään sen nykyisen lainsäädännön puitteissa. Asiaan saadaan lisätietoa, kun Putin pitää tiistaina puheen Venäjän korkeimmalle poliittiselle johdolle.

Myös toinen Venäjällä runsaasti huomiota herättänyt lakialoite ”russofobisen propagandan kieltämisestä” vedettiin maanantaina pois parlamenttikäsittelystä.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Salasana hukassa?