Twitter

Krimille siirrettävät ruplakassat odottavat valmiina

Venäjän keskuspankki valmistautuu tarvittaessa lähettämään Krimille siirrettäviä kassa- ja maksupisteitä, joiden avulla niemimaa voi viikossa siirtyä käyttämään ruplaa Ukrainan grivnan asemesta. Ruplapisteet odottavat jo valmiina, kertoo Izvestija-lehden keskuspankkiin sidoksissa oleva lähde.

Keskuspankki ryhtyi valmisteluihin Krimin hallinnon ilmoitettua viime viikolla niemimaan siirtyvän pikaisesti käyttämään ruplaa. ”Krimin kansanäänestyksen jälkeen keskeinen tasavaltaa uhkaava vaara on Ukrainan valtion kaiken tuen katkeaminen. Siksi siirrettävät kassapisteet maksavat ruplina humanitääristä apua, eläkkeitä ja avustuksia, niiden kautta voi myös tehdä tilisiirtoja ilman käteistä rahaa, eli nämä pisteet toimivat valtionkassan tilapäisenä korvikkeena”, sanoo Izvestijan lähde.

Samanlaisia kassapisteitä käytettiin Georgian kriisin yhteydessä Abhasiassa ja Etelä-Ossetiassa ennen kuin tasavallat saivat pystyyn omat kansalliset pankkinsa, muistuttaa lehti.

– Sotilaallisen konfliktin käynnistyttyä Georgian kanssa vuonna 1992 tasavallan kansallisen pankin yhteydet maan talousjärjestelmään katkesivat käytännössä kokonaan. Siirrettävät kassapisteet auttoivat torjumaan finanssiromahduksen tasavallassa. Tasavallan perustettua tilit Venäjän keskuspankkiin ja siirryttyä kokonaan ruplajärjestelmään kassapisteet eivät enää olleet tarpeen, sanoo Abhasian tasavallan valtiovarainministeri Aza Habalova.

Keskuspankki arvelee Krimillä toimivien pankkien jatkavan työtään normaalisti.

”Krimillä toimii lähinnä ukrainalaisten ja venäläisten pankkien haarakonttoreita. Venäläispankkien haarakonttoreilla on jo tilit keskuspankissa, eikä ukrainalaispankin haarakonttoria voi poistaa maksujärjestelmän piiristä, se vaatisi koko pankin poissulkemista, eivätkä paikalliset viranomaiset tietenkään sellaiseen lähde. Ukrainalaispankit hoitavat maksuja siis edelleen grivnamääräisinä, ruplapisteet täydentävät näitä. Kaksi pelkästään Krimillä toimivaa pankkia (Morskoi bank ja Tshernomorski bank) voi joutua vaikeuksiin, mutta se on nopeasti ratkaistava ongelma”, sanoo lähde. Krimillä toimii noin 1 200 eri pankkien haarakonttoria.

ITAR-TASS välitti maanantaiaamuna ukrainalaisen Privatbankin tiedotteen, jonka mukaan pankin Krimillä sijaitsevat konttorit eivät toistaiseksi palvele asiakkaita teknisten ongelmien johdosta. Pankin automaatit ovat käytössä.

Salasana hukassa?