Twitter

Verkkohyökkäysten sarja kaatoi useita sivustoja Venäjällä

Useat valtiolliset internetsivustot joutuivat perjantaina verkkohyökkäysten kohteeksi Venäjällä. Perjantain aikana voimakkaat palvelunestohyökkäykset kaatoivat mm. Venäjän ulkoministeriön, presidentinhallinnon ja Keskuspankin sivut, radiokanava Eho Moskvy uutisoi. Valtiollisia sivustoja kaataneiden hyökkäyksen alkuperä ei ole tiedossa.

Mikä on palvelunestohyökkäys?

Palvelunestohyökkäys (Denial of Service, DoS) tarkoittaa verkkohyökkäystä, jossa pyritään estämään verkkosivuston tarkoitettu käyttö. Tavallisimmin tämä toteutetaan kohdistamalla verkkosivustolle niin paljon liikennettä, että tämä ei käytännössä kykene palvelemaan asiakkaitaan. Useista lähteistä tapahtuvaa hyökkäystä kutsutaan erityisesti nimellä hajautettu palvelunestohyökkäys (Distributed Denial of Service, DDoS). (Wikipedia)

Kuluneen viikon aikana myös useat venäläiset uutissivustot ovat joutuneet palvelunestohyökkäysten kohteeksi. Venäjän hallituksen virallisen tiedotuslehti Rossiiskaja Gazetan sivut kaatuivat useiksi tunneiksi maaliskuun 7. päivänä ja viime viikolla Venäjän valtiollisen televisiokanava Pervyij Kanalin sivut kaadettiin jopa kahteen otteeseen. Sivut olivat kaatuneina myös perjantaina 14. maaliskuuta. Hyökkäykset ovat tulleet uutistoimisto RIA Novostin mukaan Ukrainasta ja niiden tekijäksi on ilmoittautunut ”Maidanin kyberprikaatiksi” itseään kutsuva ryhmä.

Osansa hyökkäyksistä saivat viikon aikana myös televisiokanava RT:n (ent. Russia Today), verkkolehti LifeNewsin sekä matkapuhelinoperaattori Megafonin sivut.

Torstaina kaatui vuorostaan suosittu verkkolehti Lenta.ru. Hyökkäyksen tekijäksi ilmoittautui Anonymous-hakkeriryhmän Venäjän osasto, joka hyökkäyksellään halusi kiinnittää huomiota viimeaikaisiin lehdistönvapauden rajoituksiin Venäjällä. Riippumattoman Lenta.ru:n päätoimittaja Natalia Timtshenko erotettiin torstaina ja hänen tilalleen nimettiin Afisha-Rambler-SUP -mediakonsernin ulkoisesta viestinnästä vastannut Aleksei Goreslavski. Timtshenkon erottamista on pidetty poliittisena ja sen on uskottu johtuneen Lenta.ru:n kriittisestä uutisoinnista koskien Venäjän toimia Ukrainassa.

Kuluneiden parin viikon aikana myös useat ukrainalaiset verkkosivustot ovat joutuneet vastaavanlaisten palvelunestohyökkäysten kohteiksi.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Salasana hukassa?