Twitter

Turvallisuusvirasto FSO selvittää kansalaisten mielialoja

Venäjän turvallisuusvirasto FSO aikoo suorittaa kolme laajaa mielipidetutkimusta, joiden tarkoitus on selvittää väestön näkemyksiä presidentin, presidentin täysivaltaisten edustajien ja kuvernöörien toiminnasta, poliittisten puolueiden kannatuksesta sekä protestimielialoista, kirjoittaa Vedomosti.

Peräti 45 000 vastaajan otokseen perustuva kysely on tarkoitus suorittaa huhti-, kesä- ja marraskuussa. Asia on kirjattu FSO:n toimintasuunnitelmaan, joka on laadittu juuri ennen Ukrainan tilanteen kärjistymistä.

Toinen laaja 35 000 vastaajan mielipidekysely selvittää kansalaisten näkemyksiä presidentti Vladimir Putinin virkaanastujaisten jälkeen antamien ns. toukokuun määräysten toteutumisesta, ja se toteutetaan maalis- ja lokakuussa. 35 000 vastaajaa on myös kansan- ja uskonryhmien välisiä suhteita ja kuvernöörin niihin liittyvää toimintaa  koskevassa kyselyssä. Lisäksi suoritetaan pienemmillä, 2 000-6 000 vastaajan otannoilla erityiskysymyksiin liittyviä kyselyjä.

Ukraina-suhteiden toivottavasta kehityssuunnasta ohjelmaan on kirjattu erilliskysely toukokuussa, mutta muuttuneessa tilanteessa näkemykset Venäjän Ukraina-politiikasta ovat ajankohtaisimpia, ja kyselyaikataulua voidaan tarpeen mukaan muuttaa, sanoo lehden hallintolähde.

Ennen vuotta 2003 vastaavia kyselyjä suoritti hallituksen viestintävirasto FAPSI, jonka valtuudet siirrettiin FSO:lle. Joskus FSO:n vaalienaluskyselyjen tulokset ovat osuneet lähemmäs lopputulosta kuin VTSIOM- ja FOM-kyselytutkimuskeskusten, mutta toiminnassa on kuitenkin nojauduttu lähinnä viimemainittujen saamiin kyselytuloksiin ja turvallisuusviraston tuloksilla on ollut täydentävä rooli, sanoo Kremlissä aiemmin toiminut virkamies Vedomostille.

FSO on neuvostoaikaisen valtiollisen turvallisuuskomitea KGB:n yhdeksännen päähallinnon perillinen ja toimii siis muodollisesti erillään Venäjän federaation turvallisuuspoliisi FSB:stä. FSO:n vastuulla on mm. strategisten ja muiden merkittävien kohteiden turvallisuuden varmistaminen.

Riippumattoman Levada center -mielipidetutkimuskeskuksen varajohtaja Aleksei Grazhdankin pitää 45 000 kansalaisen otosta valtavana. Hänen mukaansa Venäjänkin mittakaavassa 2 000 henkilön otos riittää selvittämään kokonaiskuvan. Turvallisuusviraston kyselytutkimuskoneisto on jäänteitä neuvostoajalta, ja on käsittämätöntä, kuinka se on säilynyt, sanoo VTSIOM:n pääjohtaja Valeri Fjodorov. FSO ei kommentoinut asiaa.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Salasana hukassa?