Twitter

Venäjän investoinneissa isoja rakennemuutoksia vuonna 2013

Vaikka investoinnit eivät kokonaisuudessaan kasvaneet viime vuonna, lisääntyivät pienyritysten ja harmaan talouden investoinnit huomattavasti. Muut investoinnit sen sijaan vähenivät lähes 6 %, Suomen Pankki uutisoi Viikkotiedotteessaan torstaina.

Energiasektorilla toimivien suuryritysten investoinnit vähenivät tuntuvasti suurten rakennushankkeiden päätyttyä. Investoinnit öljyn ja kaasun tuotantoon sekä sähkösektorille supistuivat 6 %, ja putkikuljetusinvestoinnit putosivat kolmasosan.

Jalostavan teollisuuden investoinnit kasvoivat vain hieman. Kasvu johtui nopeasti lisääntyneistä investoinneista öljynjalostukseen.

Etenkin valtionyritysten investointien merkittävä pudotus viime vuonna huolestuttaa valtion johtoa. Pudotuksen yhdeksi syyksi on arvioitu valtionyritysten tarjoamien tuotteiden ja palveluiden tukkuhintojen jäädytystä tämän vuoden ajaksi, millä hallitus pyrkii hidastamaan inflaatiota. Hintojen jäädytys koskee mm. energiaa ja rautatiekuljetuksia.

Investointien kannustamiseksi hallitus on presidentin johdolla turvautunut käsiohjaukseen. Tavoitteena on parantaa valtionyritysten tehokkuutta ja saada investointeihin käytetyistä varoista irti enemmän tulosta. Valtionyrityksille on asetettu kustannusten säästötavoitteita, ja yhtenä keinona on pyrkimys rajoittaa valtionyrityksille panoksia toimittavien yritysten hinnoittelua.

Lue myös:

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Salasana hukassa?