Twitter

Ruplan heikkeneminen on jatkunut Krimin tilanteen kiristyessä

Torstaina 13.3. dollarin ruplakurssi oli 36,49 ruplaa ja euron ruplakurssi 50,56 ruplaa, eli rupla on historiallisen alhaisella tasolla. Keskuspankin päivittäiset valuuttainterventiot ovat kuitenkin viime viikon lopulla ja kuluvalla viikolla pysyneet 400 milj. dollarissa, mikä vastaa alkuvuoden keskimääräisiä päivämyyntejä, Suomen Pankki uutisoi Viikkotiedotteessaan.

Pankin ei ole tarvinnut turvautua viime viikon tiistain kaltaiseen valuutan suurmyyntiin ruplan heikkenemistä hillitäkseen.

Venäjän talouden yleisesti vaimeat kasvuodotukset yhdessä Krimin tilanteen aiheuttamien poliittisten ja taloudellisten epävarmuuksien lisääntymisen kanssa synkentävät ruplan tulevaisuuden näkymiä. Monet asiantuntijatahot ovat alentaneet ennusteitaan ruplan arvon kehityksestä kuluvana vuonna. Esim. Citi ja venäläinen Alfa Bank odottavat ruplan kurssin olevan vuoden lopussa noin 38 ruplaa dollarilta.

Venäjän rahamarkkinoilla tilanne on kiristynyt. Pankkien välisten markkinoiden korot ovat olleet nousussa maaliskuun alusta lähtien, ja tiistaina 11.3. yhden päivän pituisten luottojen korko (MIACR) oli 7,9 %, kun korko tammi-helmikuussa oli keskimäärin 6 %.

Venäjän valtion kansainvälisillä rahoitusmarkkinoilla liikkeelle laskemien velkakirjojen hinnat ovat alentuneet, mikä kertoo investoijien varovaisuuden lisääntymisestä.

Suuret kansainväliset luottoluokituslaitokset ovat säilyttäneet Venäjän valtionlainojen luokitukset ennallaan. Moody’s ja Fitch ovat kuitenkin varoittaneet mahdollisesta luokituksen alentamisesta, mikäli Krimin tilanne kärjistyy aseelliseksi konfliktiksi tai Venäjää vastaan otetaan käyttöön taloudellisia sanktioita. Toisaalta Moody’s toteaa, että markkinariskien kasvamisesta huolimatta on edelleen epätodennäköistä, että Venäjän valtio jättäisi ulkomaiset velvoitteensa hoitamatta.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Salasana hukassa?