Twitter

Lenta.run päätoimittaja sai potkut – toimitus erosi

Riippumattoman uutispalvelu Lenta.run päätoimittaja Natalija Timtshenko ja Ukraina-uutisoinnista vastannut Ilja Azar erotettiin keskiviikkona tehtävistään. Päätöksen Timtshenkon erottamisesta teki Afisha-Rambler-SUP:n omistaja Aleksandr Mamut. Uudeksi päätoimittajaksi nimitettiin ulkoisesta viestinnästä vastannut varajohtaja Aleksei Goreslavski.

Lenta.ru:n toimitus kommentoi päätoimittajan vaihdosta selkeänä painostustoimena muuta toimitusta kohtaan. ”Riippumattoman päätoimittajan erottaminen ja mm. suoraan Kremlistä ohjailtavan henkilön nimeäminen tilalle on jo sinänsä joukkotiedotuslain rikkomus ja kertoo sensuurista, jota ei voi hyväksyä.

”Viimeisten muutaman vuoden aikana vapaan lehdistön tila Venäjällä on kaventunut merkittävästi. Eräitä julkaisuja ohjataan suoraan Kremlistä, toisia kuraattorien välityksellä ja kolmansia työpaikan menetystä pelkäävien toimittajien kautta. Joitain tiedotusvälineitä on lakkautettu ja toisia suljetaan lähikuukausina. Ongelma ei ole siinä, ettei meille jää työpaikkoja. Ongelma on siinä, ettei teille jää mitään luettavaa”, kirjoittaa lehden toimitus ”rakkaille lukijoille” osoitetussa vetoomuksessaan. Yli 80 Lentan työntekijän allekirjoittama vetoomus päättyy sanoihin: ”Oletimme ilman muuta, että meitäkin tullaan noutamaan. Uskomme ettei tämä kestä ikuisesti. Teidän tulee ainakin tietää tästä. Toivottavasti tapaamme pian.”

Valvontavirasto Roskomnadzor oli antanut keskiviikkona varoituksen Lenta.ru:lle Ukrainan Pravyi sektor -järjestön Andrei Tarasenkon haastattelun johdosta, joka julkaistiin 10.3.. Aineiston katsottiin lietsovan kansallisuusryhmien välistä hajaannusta.

Timtshenkon erottamisen jälkeen Lenta.run toimituksen jäsenten valtaosa jätti eroanomuksensa. Novaja Gazeta tarjosi perjantaina ex-lentalaisille mahdollisuutta julkaista sisältöä omilla verkkosivuillaan.

 

 

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Salasana hukassa?