Twitter

Venäjällä mahdollisuus periä velkaa Ukrainalta ennenaikaisesti

Venäjällä on juridinen mahdollisuus vaikuttaa siihen, paljonko Ukrainan uusi hallitus ottaa lainaa Kansainväliseltä valuuttarahastolta ja muilta läntisiltä lainanantajilta. Kyse on yhdestä lauseesta, joka sisältyy 200-sivuiseen muistioon Venäjän viime joulukuussa Viktor Janukovitshin hallitukselta ostamien euro-obligaatioiden liikkeellelaskusta, uutisoi RBC.

Kaksivuotisia eurobondeja koskevassa tekstissä mainitaan, että Ukraina sitoutuu niiden liikkeelläoloajan pitämään valtionvelan ja valtion takaaman velan enintään 60 % tasolla BKT:sta. Maininnan liittäminen eurobondiehtoihin on saattanut tapahtua Venäjän vaatimuksesta, arvioi yhdysvaltalainen Duken yliopiston taloustieteen professori Mitu Gulati Financial Timesin Alphaville -talousblogissa. Ehdon rikkominen tarjoaisi Venäjälle mahdollisuuden periä velkaa takaisin ennenaikaisesti.

Vuodenvaihteessa ehdossa tarkoitetun velan osuus oli 40,5 % Ukrainan BKT:sta, mutta grivnan arvon laskiessa velka kasvaa. Noin puolet Ukrainan valtionvelasta on dollari- tai euromääräistä. Vuoden alusta grivnan arvo suhteessa dollariin on laskenut 11%. Ukrainan BKT taas voi jäädä odotettua pienemmäksi poliittisten myllerrysten ja Venäjän kauppasuhteiden katkeamisen seurauksena. Mahdollinen Krimin menetys, maanlaajuiset levottomuudet sekä talouden säästöohjelmat heijastuvat myös BKT:ssa. Tällöin valtionvelan osuus BKT:sta lähestyy vääjäämättä mainittua 60 %:ia, katsoo Gulati. Ukrainan ja sen läntisten lainanantajien on siis laskettava tarkkaan, minkä verran maa voi oottaa lainaa rikkomatta ehtoa.

ING-pankkiryhmän Venäjän ja IVY-maiden varapresidentti Dmitri Polevoin mukaan Ukraina voisi ottaa 32 miljardia lisälainaa, ennen kuin valtionvelan taso nousisi ehdossa mainitulle tasolle. Tässä ei ole kuitenkaan huomioitu grivnan arvon laskua eikä BKT:n mahdollista supistumista. Maailmanpankki ilmoitti äskettäin voivansa lainata Ukrainalle enintään 3 miljardia dollaria, USA on luvannut taata miljardin dollarin lainan ja EU on esittänyt 11 miljardin osittain lainamuotoista apupakettia. Kansainvälisen valuuttarahaston on kuitenkin määrä esittää keskeistä roolia Ukrainan talouden pelastamisessa.

Venäjän varavaltionvarainministeri Svetlana Nikitina sanoo, ettei Venäjä tällä hetkellä harkitse velan ennenaikaista perintää eikä muitakaan tiukkoja toimia Ukrainaa vastaan. Sen sijaan valtakunnanduuman finanssimarkkinakomitean puheenjohtaja Natalja Burykinan mukaan Venäjä saattaa käyttää oikeuttaan. Ukrainan uusi talousministeri Pavlo Sheremeta sanoi RBC Dailylle maaliskuun alussa antamassaan haastattelussa, ettei Ukraina aio sanoutua irti edellisen hallituksen Venäjältä ottamista veloista.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Salasana hukassa?