Twitter

Janukovytsh syytti lehdistötilaisuudessaan ”lännen pimeitä voimia”

Ukrainan syrjäytetty presidentti Viktor Janukovytsh piti tiistaina lehdistötilaisuuden Rostovissa Venäjällä. Toimittajien odottaman lehdistötilaisuus kesti lopulta vain noin kymmenen minuuttia. Paikalla olleiden toimittajien mukaan Janukovytsh luki puheensa suoraan paperilta.

Lyhyen esiintymisensä aikana Janukovytsh toisti, ettei ole luopunut virastaan, on edelleen puolustusvoimien ylipäällikkö, eikä ”karannut minnekään”, verkkolehti Vedomosti raportoi.

– Haluan toistaa kertaalleen: vallankaappauksen aikana en missään vaiheessa poistunut Ukrainasta, Janukovytsh kertoi.

Ukrainan presidentinvaalit, jotka uusi hallinto on määrännyt pidettäväksi 25. toukokuuta, Janukovytsh kuittasi laittomiksi. Janukovytsh kertoi palaavansa Kiovaan ”heti, kun tilanne sen sallii”.

Viktor Janukovytshin tulkinnan mukaan Ukrainassa on kaapannut vallan ”ultranationalistien joukkio”, joka toimi nykyisen vallan alaisuudessa ja jonka tavoitteena on sisällissodan lietsominen.

– Ajatelkaa nyt. He haluavat nimetä armeijan Stepan Banderan mukaan (ukrainalainen nationalistijohtaja 1909 – 1959, toim.) ja aloittaa sisällissodan. He haluavat ottaa armeijaan nationalististen järjestöjen taistelijoita ja antaa heille aseita, vallasta syösty presidentti totesi.

Janukovytsh tuomitsi myös uuden hallituksen suunnitelmat eläkkeiden ja palkkojen leikkauksista. Janukovytsh vetosi myös länteen, jonka ei hänen mukaansa pitäisi tukea ”kaappaajia”.

– Kenelläkään ei ole oikeutta tukea rikollisuutta ja perustuslain vastaista vallankaappausta. Teillä ei ole oikeutta antaa rahaa bandiiteille. Haluaisinkin esittää kysymyksen näille läntisille pimeille voimille: oletteko sokeutuneet ja menettäneet muistinne, ettekö muista mitä on fasismi?, Janukovytsh kysyi tilaisuudessa.

Syyn siitä että Krimi on irroittautumassa Ukrainasta, Janukovytsh vieritti opposition harteille. Janukovytsh kuitenkin uskoo, että ”Ukraina yhdistyy vielä”.

Toimittajille ei annettu mahdollisuutta esittää Janukovytshille kysymyksiä. Lehdistötilaisuus päättyi noin kymmenen minuutin jälkeen.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Salasana hukassa?