Twitter

Suomen Venäjän-kauppa supistui viime vuonna

Suomen vienti Venäjälle supistui viime vuonna kuudella prosentilla, Suomen Pankki uutisoi viikkokatsauksessaan. Suomen Venäjälle suuntautuvan tavaraviennin arvo oli vajaat 5,4 miljardia euroa.

Viennin arvoa vetivät alas suurimmat vientituoteryhmät: koneiden ja laitteiden vienti supistui yhdeksän prosenttia ja kemiallisten tuotteiden lähes 12 %. Sitä vastoin kulutustavaroiden kuten elintarvikkeiden ja tekstiilien vienti pysyi edelleen hienoisessa kasvussa. Venäjä oli Suomen kolmanneksi tärkein vientimarkkina vajaan 10 prosentin osuudella.

Suomen tavaratuonnin arvo Venäjältä supistui vajaalla prosentilla ja oli 10,5 mrd. euroa. Supistuminen heijastaa lähinnä mineraalituotteiden tuontihintojen hienoista laskua, sillä tuonnista yli 80 % koostuu mineraalituotteista eli lähinnä öljystä, öljytuotteista ja maakaasusta. Venäjän osuus Suomen raakaöljyn tuonnista oli viime vuonna lähes 90 %. Maakaasua tuotiin käytännössä ainoastaan Venäjältä.

Matkailu Venäjältä Suomeen lisääntyi edelleen, vaikka kasvu hidastuikin selvästi. Venäläisten rajanylitykset sekä yöpymiset kasvoivat yhä lähes kymmenellä prosentilla. Vuonna 2012 kasvu oli lähes tuplasti nopeampaa. Venäläiset ovat selvästi suurin matkailijaryhmä Suomessa. Vuonna 2012 noin 40 % ulkomaisten matkailijoiden Suomessa käyttämästä rahasta tuli venäläisturisteilta.

Venäjän synkentyneet talousnäkymät ja viime kuukausina heikentynyt rupla voivat entisestään jarruttaa Suomen Venäjän-vientiä ja venäläisten matkailua Suomeen, katsauksessa todetaan.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Salasana hukassa?