Twitter

Rosneft haluaa viedä kaasua Kiinaan Gazpromin putkella

Venäjän muutkin kaasutuottajat haluavat päästä käyttämään Gazpromin suunnitteilla olevaa Sila Sibiri (Siperian voima) -kaasuputkea. Yksin Rosneft toivoo voivansa  viedä putkessa 16 miljoonaa kaasukuutiota vuodessa, kirjoittaa Kommersant. Rosneftin ohella Irkutskin öljy-yhtiö INF ehdotti yhteiskäyttöä. Asiantuntijoiden mukaan tämä voi olla seuraava askel Gazpromin kaasuvientimonopolin menetyksen tiellä.

Lehden tietojen mukaan asiaa käsiteltiin Venäjän hallituksen polttoaine- ja energia-alan komitean istunnossa 25.2.. Varapääministeri Arkadi Dvorkovitsh määräsi energia- ja talouskehitysministeriöt, kilpailuvirasto FAS:n ja tariffiviraston laatimaan yhteistyössä Gazpromin kanssa hintapolitiikan sisältävän yhteistoimintasäännöstön Sila Sibiri -putken kautta tapahtuvasta kaasuviennistä. Ehdotukset valmistuvat virastojen mukaan 18.4. mennessä. Asiantuntijat arvioivat Gazpromin suhtautuvan aikeeseen torjuvasti.

Sila Sibiri -kaasuputki on määrä ottaa käyttöön aikaisintaan vuonna 2019. Sen kuljetuskapasiteetti on maksimissaan 61 miljardia kuutiota vuodessa. Gazprom pyrkii toukokuussa allekirjoittamaan Kiinan kanssa sopimuksen 38 miljardin kaasukuution vuosiviennistä.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Salasana hukassa?