Twitter

Huhut kiihtyvät: Toimiiko Krimillä venäläinen yksityisarmeija?

Venäläisissä ja läntisissä medioissa on viime päivinä esitetty arvioita siitä, että Ukrainan armeijan sotilaskohteita Krimillä piirittäneet sotilaat voisivat kuulua venäläiseen yksityisarmeijaan. Asiasta kirjoitti perjantaina venäläinen verkkolehti Slon.ru. Aiemmin vastaavanlaisia epäilyksiä on esitettänyt mm. tutkija Dimitri Simes The Daily Beast -verkkolehdessä.

Ilman tunnuksia Krimillä liikkuvilla aseistautuneilla joukoilla näyttäisi olevan käytössään uudenaikainen venäläinen kalusto ja varustus, mutta se ei vastaa tyypillistä Venäjän armeijan yksiköiden käytössä olevaa varustusta. Mukana on myös tekniikkaa jota Venäjän armeijalla ei ainakaan vielä ole kenttäkäytössä, Andrei Gromov kirjoittaa Slon -verkkolehdessä.

– Sotilaiden pukeutuminen ja aseenkantotapa eivät noudata Venäjän armeijan käytäntöjä, vaan pikemminkin Nato-standardeja. Kyseessä voivatkin olla uuden venäläisen yksityisarmeijan sotilaat, Gromov arvioi kolumnissaan.

Keskustelu mahdollisen yksityisarmeijan perustamisesta käynnistyi Venäjällä jo pari vuotta sitten. Tuolloin mm. presidentti Vladimir Putin oli todennut, että ”yksityisarmeija mahdollistaisi kansallisten intressien suojaamisen ilman valtion armeijan suoraa väliintuloa”, Gromov muistuttaa. Aiemmin myös esimerkiksi Transneft ja Gazprom ovat väläytelleet ajatusta yksityisten sotilasjoukkojen perustamista yhtiöiden tärkeitä kohteita ja kuljetusreittejä turvaamaan.

Esimerkiksi Yhdysvallat on käyttänyt vastaavanlaista yksityisarmeijaa omassa Irakin operaatiossaan.

Mm. Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov on aiemmin vakuuttanut, että Venäjän Mustanmeren laivaston sotilaat eivät ole poistuneet tukikohdistaan konfliktin aikana. ”Lavrov saattaa olla teknisesti oikeassa, mutta Krimin alueella olevat aseelliset joukot ovat olleet Venäjän hallituksen alaisuudessa”, The Daily Beast kirjoittaa.

The Daily Beastin haastatteleman Dimitri Simesin mukaan yksityisarmeijan joukkojen tehtävänä on mahdollisesti ollut Venäjän Mustanmeren laivaston tukikohdan suojaaminen. Sillä, että joukot ovat siirtyneet konfliktin kärjistyessä tukikohta-alueen ulkopuolelle, on mahdollisesti ollut kaksi tavoitetta.

– Lentokenttien eristämisen tarkoituksena on voinut olla länsimielisten protestoijien Krimille saapumisen estäminen ja mahdollisesti syrjäytetyn presidentti Viktor Janukovytshin turvallisuuden takaaminen Krimillä. Janukovytshin auktoriteetti Kremlissä on voinut vaikuttaa siihen, että Venäjä on hänelle tällaisia palveluja tarjonnut, Simes kiteyttää.

Yksityisarmeijan käyttö on antanut Vladimir Putinille mahdollisuuden käyttää eräänlaista porsaanreikää: Hän voi sanoa että Krimillä ei ole Venäjän armeijan joukkoja, mutta samalla hyödyntää Venäjän kontrolloimaa yksityisarmeijaa vaikutusvallan lisäämiseksi Krimillä, The Daily Beast kirjoittaa.

Dimitri Simes kuitenkin korostaa, että todellisen tilannekäsityksen muodostaminen Krimin niemimaan tapahtumista on äärimmäisen vaikeaa.

4 kommentia

 1. Mikko J. Vastaa kommenttiin

  Kaksi asiaa on kuitenkin varmaa: joukot eivät ole ukrainalaisia ja toisekseen uutiskuvissa nähtyjen joukkojen taisteluvarusteet ovat venäläisiä erikoisjoukkojen varusteita, joita on jaettu ainoastaan harvoille ja valituille osastoille. Erityisesti uudet komposiittikypärät, maastokuviot ja taisteluliivit paljastavat totuuden.

  Tähän seikkaan on kiinnittänyt huomiota esimerkiksi: http://www.suomensotilas.fi/fi/artikkelit/krimill%C3%A4-ven%C3%A4j%C3%A4n-asevoimien-ensilinjan-joukkoja .

 2. JPP Vastaa kommenttiin

  Tuo on kyllä hyvin mielenkiintoinen näkökulma ja monet havainnot , faktat saattaisivat tukea juuri tätä. Maailma on menossa kohti globaalien yritysten johtamaa ja yksityisarmeijoiden ”turvaamaa” mallia.

 3. Vincent Vastaa kommenttiin

  Kyllähän syyriassakin on jo pitkään ollut länsimaiden tukemia palkkasotilaita pehmittämässä puolustuksia ja infrastruktuuria jenkkejä varten. Jos Putin ei olisi tullut väliin sopimaan, niin taas olisi yksi maa lisää ollut jenkkien vuosikymmeniä kestäneen maailmanvalloitus-kiertueen uhrilistalla.

  Tosin voidaan tuo syyria oikeastaan laskea jo sille listalle vaikka ei jenkkisotilaat sinne asti vielä ole päässeet.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Salasana hukassa?