Twitter

Venäjällä valmistellaan lakia ”valheellisten uutisten” julkaisijoiden rankaisemisesta

Venäjän parlamentin kansanedustaja Jevgeni Fedorov (Yhtenäinen Venäjä) on valmistelemassa lakimuutosesitystä, jonka myötä venäläisten tiedotusvälineiden ”valheellisen ja venäläisvastaisen” informaation levittäminen tulisi rangaistavaksi. Asiasta uutisoi sanomalehti Izvestia.

Fedorovin mukaan lakimuutoksessa asetettaisiin rikosvastuuseen sellaiset Venäjällä toimivat tiedotusvälineet, jotka julkaisevat ”valheellista venäjävastaista informaatiota ja ääriliikkeiden tai separatistiainesten tuottamaa propagandaa”. Kansanedustajan mukaan sysäys lakimuutosaloitteelle on tullut Ukrainan tapahtumien myötä, joiden aikana on Fedorovin mukaan julkaistu valheellista tietoa Ukrainan tilanteesta.

– Rikokseksi pitäisi luokitella sellainen määrätietoinen tiedotusvälineissä julkaistava propaganda, jossa valehtelemalla tuetaan terrorismia, interventioita, separatismia ja kansanmurhaa, Fedorov kommentoi Izvestialle.

Kansanedustajan mukaan laki ei kohdistuisi rivitoimittajiin, vaan julkaisujen päätoimittajiin ja toimituspäälliköihin.

– Mikäli sisäministeriö huomaisi että joku tietty tiedotusväline tuottaa jatkuvasti valheellista informaatiota, laki tarjoaisi mahdollisuuden tällaisen informaatiotuotannon taustojen ja syiden tutkimiseen, jatkaa kansanedustaja.

Esimerkkinä ”valheellisen uutisoinnin” vaikutuksesta Fedorov nostaa esille uutisoinnin Ukrainan tapahtumista.

– Ukrainassa tapahtui vallankaappaus eikä sitä kukaan edes kiistä. Tuloksena on syntynyt vallankaappaajien johtama valta. Virallisesti sellaista toimijaa ei pitäisi olla olemassa, mutta kun tiedotusvälineet uutisoivat vallankaappaajien poliittisista päätöksistä ”Ukrainan valtion päätöksinä”, niin se on tiedostettua valehtelua. Tästä seuraa kysymys: Onko tällainen toiminta medialta pelkkää typeryyttä vai määrätietoista toimintaa? Siinä olisikin tutkittavaa, kansanedustaja kommentoi.

Venäjän parlamentin informaatioteknologioiden valiokunnan puheenjohtaja Vadim Dengin (LDPR) suhtautuu lakimuutosaloitteeseen lähtökohtaisesti myönteisesti, mutta näkee siinä myös joitain ongelmia.

– Uskoisin, että tällainen laki kohdistuisi erityisesti epäilyttäviin, ulkomailta rahoitettuihin Venäjällä toimiviin tiedotusvälineisiin, Dengin toteaa Izvestialle.

Venäjän yhteiskuntakamarin jäsen Nikolai Svanidze tyrmää esityksen ja kuvailee sitä ”jälleen yhdeksi parlamentaarikkojen yritykseksi tukkia toimittajien suut”. Svanidzen mukaan laki kaventaisi läpi mennessään entisestään Venäjän perustuslain turvaamaa sananvapautta.

– On vaikeaa osoittaa kiistatta, onko valheellinen informaatio tuotettu tarkoituksenmukaisesti vai ei. Myös tarkoituksenmukaisuudella voi olla erilaisia perusteita. Mikäli tiedotusväline on ryhtynyt tällaiseen toimintaan vain lisätäkseen huomiota ja lukijamääriä, sitä olisi kovin omituista syyttää ”valtionpetoksesta”, kommentoi Svanidze.

Viimeaikaisten tapahtumien myötä myös Ukrainassa on vaadittu propagandistisiksi tulkittavien tiedotusvälineiden ja toimittajien sensuroimista. Helmikuun lopulla Ukrainassa toimiva sananvapautta puolustava Стоп цензурі! (Stop sensuurille) -liike julkaisi vetoomuksen, joissa kiinnitettiin huomiota eräiden tiedotusvälineiden ”valheelliseen uutisointiin” ja vaadittiin näiden sensuroimista. Liike julkaisi kotisivuillaan myös listan ”ei-toivotuista” toimittajista.

Päivitys 17.3.2014: Lakimuutosaloite vedettiin pois parlamentin käsittelystä maanantaina 17. maaliskuuta.

9 kommentia

 1. Kaarlo Vastaa kommenttiin

  Kun ei vain osuisi myös Venäjän hallituksen omaan nilkkaan. Ei liene ainutlaatuista, että hallinto itse kaunistelee uutisia.

  Moni uutinen on sen lisäksi myöhemmin todettu virheelliseksi. Jopa historiakin on kirjoitettu uudelleen. Toimittajan ammatista alkaa tulla kovin vaarallinen ihan työpöydän ääressäkin.

  USA:ssa tällainen laki avaisi muuten aivan uusia ulottuvuuksia menestyksekkään asianajotoiminnan harjoittamiseen.

 2. sin Vastaa kommenttiin

  tästä tulee mieleen rapakon takainen tilanne. siellähän Fox News yhtenä esimerkeistä on jäänyt kiinni tietoisesta valehtelusta ja tietojen väärentämisestä. mutta se on siellä täysin hyväksyttyä… joku välimalli näiden kahden väliltä olisi löydyttävä

  1. Mikko J. Vastaa kommenttiin

   Tässä on kuitenkin se vissi ero, että paskapuheista jää kiinni ennemmin tai myöhemmin ja niistä tulee ongelmia kirjoittajalle ja uutisten julkaisijalle. Joko taloudellisia tai oikeudellisia, mutta aivan varmasti ammatillisia.

  2. TK Vastaa kommenttiin

   Fox News tiedetään yleisesti ns ”viihteelliseksi uutispalveluksi”. Sen uutisointi on niin asenteellista että harva erehtyy luottamaan sen ”uutisiin”. Itse katselen välillä Fox Newsiä ihan sen takia että moni sen älytön väite on varsin koomista kuultavaa.

 3. TK Vastaa kommenttiin

  Ainakin RT saisi laittaa lapun luukulle kuten kaikki muutin Putinin tiedotusvälineet, jos siis lakia tulkittaisiin myös siihen suuntaan että venäläismieliset valheet olisi myös rangaistavia. Ehehe 700 000 pakolaista juupajuu.

 4. TK Vastaa kommenttiin

  Tuo laki toteutuessaan on aivan sama kuin kieltäisi suoraan kaikkien ei valtion talutusnuorassa olevien tiedotusvälineiden toiminnan. Jos jutun väitteet pitää paikkansa, niin mikä tahansa hallintoa kritisoivat uutinen voidaan tulkita sellaiseksi että lakia rikotaan. Ei sellaisessa toimintaympäristössä voi mikään vapaa tiedotusväline toimia.

 5. Joo-o Vastaa kommenttiin

  Siitä vaan uutta neuvostotyranniaa pystyyn.

 6. Voihan Venäjä Vastaa kommenttiin

  Uskon tämän uuden lain tulevan voimaan Venäjällä lähinnä diktatuurista väärinkäyttöä varten.
  Totta kai Venäjän oikeasti valheelliset propagandakanavat ovat tämän läin alaisuudesta totisinta totta.

 7. Matias B Vastaa kommenttiin

  ”Ukrainassa toimiva sananvapautta puolustava Стоп цензурі! (Stop sensuurille) -liike julkaisi vetoomuksen, joissa kiinnitettiin huomiota eräiden tiedotusvälineiden ”valheelliseen uutisointiin” ja vaadittiin näiden sensuroimista.”

  Tämähän on silkkaa surrealismia!!

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Salasana hukassa?