Twitter

YK-valtuutettu: Venäjä ei tavoittele Janukovitshin paluuta valtaan

YK:n turvallisuusneuvoston istunnossa viime yönä esiintynyt Venäjän pysyvä YK-valtuutettu Vitali Tshurkin näytti muille edustajille kopiota Ukrainan vallasta syöstyn presidentin Viktor Janukovitshin Venäjän presidentti Vladimir Putinille toimittamaa ja 1.3. päivättyä vetoomusta joukkojen viennistä Ukrainaan ”laillisuuden, rauhan, oikeusjärjestyksen, vakauden ja Ukrainan väestön puolustamiseksi”, uutisoi RBC.

– Äärikansallismielisten jatkuvat uhkaukset vaarantavat Venäjän kansalaisten ja koko venäjänkielisen väestön hengen ja lailliset intressit, ja tämän johdosta on perustettu kansan itsepuolustusjoukkoja, jotka ovat joutuneet estämään hallintorakennusten haltuunottoyritykset sekä ammusten ja aseiden tuontiyritykset. On saatu informaatiota valmisteilla olevista provokaatioista mm. Ukrainan alueella sijaitsevaa Venäjän Mustan meren laivastoa vastaan, jatkoi Tshurkin.

Valtuutettu korosti, ettei Venäjä tavoittele Janukovitshin paluuta presidentiksi, mutta kehottaa toteuttamaan Janukovitshin ja opposition 21.2. solmiman sopimuksen mm. perustuslakimuutosprosessin käynnistämisestä siten, että kaikkien alueiden näkemykset huomioidaan. Tshurkinin mukaan sopimuksessa on demokraattiset suuntaviivat Ukrainan selviämiseen kriisistä.

– Janukovitshin kohtalon ratkaisee Ukrainan kansa, sanoi Tshurkin.

USA:n YK-edustaja Samantha Power epäili venäläisjoukkojen Krimille viennin perusteita ja huomautti, ettei mitään todisteita kansallisten vähemmistöjen sorrosta koko Ukrainassa tai Krimillä ole havaittu.

– Kyse on kuvitellusta uhasta, sanoi Power.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Salasana hukassa?