Twitter

Oleskelurekisteröintihuijauksesta rikos

Venäjällä edellytettyä oleskelupaikkakunnalle rekisteröitymistä koskeviin säädöksiin tehdyt tiukennukset astuivat eilen voimaan presidentti Vladimir Putinin allekirjoituksen myötä. Väärennetystä rekisteröintimerkinnästä voi jatkossa saada rikostuomion.

Asiantuntijat katsovat lähinnä laittoman siirtotyövoiman valvontaan tarkoitettujen tiukennusten vaikeuttavan ennen kaikkea maan omien kansalaisten elämää, sillä rekisteröityminen muulle kuin pysyvälle oleskelupaikkakunnalle hankaloituu neuvostoajan malliin, kirjoittaa Gazeta. Lehden mukaan laki on myös ristiriidassa perustuslain ja virallisen maahanmuuttopolitiikan kanssa.

Uusien säädösten mukaan fiktiivisestä rekisteröinnistä tai rekisteriväärennöksestä voi saada 100 000 – 500 000 ruplan sakon tai 1-3 vuoden vankeus- tai työsiirtolatuomion. Asunnossa oleskelusta ilman rekisteröintiä rangaistaan sekä asukasta että asunnon haltijaa muutamien tuhansien ruplien sakoilla. Asuntoa laittomasti vuokraavien juridisten henkilöiden sakko on Moskovassa ja Pietarissa 300 000 – 800 000 ruplaa, muualla hieman alhaisempi.

Moskovassa on virallisen arvion mukaan 172 000 laitonta vuokra-asuntoa, kiinteistöalan arvion mukaan luku on hieman suurempi ja 90 % vuokra-asuntomarkkinoista on harmaan talouden piirissä. Osa vuokra-asunnoista on maahanmuuttajille vuokrattuja ns. kumikämppiä, joissa joko asuu tai on kirjoilla useita kymmeniä henkilöitä.

Tuoreimmat 20

Salasana hukassa?