Twitter

Putinin Armenian-matka pohjustaa maan tietä tulliliittoon

Presidentti Vladimir Putinin 2.12. Armeniaan suuntautuvan valtiovierailun päätteeksi allekirjoitetaan todennäköisesti tiekartta Armenian liittymisestä Venäjän, Valko-Venäjän ja Kazakstanin tulliliittoon, kirjoittaa Gazeta.

Aiemmin Armenia suunnitteli vapaakauppasopimusta EU:n kanssa, mutta syyskuussa maan presidentti Serzh Sargsjan ilmoitti Moskovan-vierailunsa yhteydessä maan valmiudesta liittyä tulliliittoon. Käänne Venäjän suuntaan ei ole sattumaa: Armenia tarvitsee Venäjän taustatukea, mikäli Azerbaidzhan ja NATO-maa Turkki ryhtyisivät Vuoristo-Karabahin konfliktin ratkaisuun voimakeinoin.

Putinin valtiovierailu ei käynnisty Jerevanista vaan Armenian toiseksi väkirikkaimmasta Gyumrin kaupungista, missä on lehden mukaan tehty korjaus- ja rakennustöitä samaan tapaan kuin Venäjän kaupungeissa valtionpäämiestä odotettaessa. Putin vierailee myös Venäjän asevoimien 102. tukikohdassa presidentti Sargsjanin seurassa. Tukikohdan komentaja Andrei Ruzinski olisi Gazetan mukaan saanut neuvon ottaa lomaa vierailun ajaksi. Ruzinski ilmaisi aiemmin asevoimien Krasnaja Zvezda -lehdessä Venäjän joukkojen asettuvan Armenian tueksi, mikäli Vuoristo-Karabahin kiista leimahtaa aseelliseksi. Lausunto sai Armenian vallanpitäjät riemastumaan, mutta Azerbaidzhanin vaadittua selvitystä Venäjän puolustusministeriö kiisti kannanoton ja sanoi toimittajan käsittäneen asian väärin.

Vierailun keskeinen tavoite on kuitenkin keskustelu Armenian tiestä tulliliittoon. Opposition mielenosoittajat ovat tiistaista alkaen osoittaneet mieltä tulliliittoon integroitumista vastaan ja EU-sopimuksen puolesta, mutta mielenosoittajien määrä on jäänyt vähäiseksi. Armenia on yksi EU:n itäisen kumppanuusohjelman piiriin kuuluvista maista Georgian, Ukrainan, Moldovan, Valko-Venäjän ja Azerbaidzhanin ohella. Lähes puolet Armeniaan tehdyistä ulkomaisista investoinneista tulee tällä hetkellä Venäjältä, venäläispääomaa on sijoitettu maahan yli kolme miljardia dollaria ja maassa toimii 1 300 venäläisyritystä. Armenia toivoo tulliliiton jäsenyydellä madaltavansa Venäjältä ostetun kaasun hintaa noin kolmanneksella, 270 dollarista 180 dollariin.

Venäjälle Armenian liittyminen tulliliittoon ei tuo suurta taloudellista etua, sillä maiden kauppavaihto on suppeaa: koko viime vuonna tavaranvaihto oli 1,2 miljardia dollaria ja tämän vuoden alkupuolella 600,5 miljoonaa dollaria, Armenian kaupan osuus Venäjän ulkomaankaupasta on 0,1 %. Tärkeämpi on Armenian ja muiden IVY-maiden tulliliittoon liittymisen geopoliittinen efekti, sanoo talouskorkeakoulun tutkimuskeskuksen professori Aleksei Portanski.

Tuoreimmat 20

Salasana hukassa?