Twitter

22 Greenpeace-aktivistia vangittiin 2 kuukaudeksi

Murmanskin Leninin kaupunginosaoikeus on vanginnut 22 pidätetyistä 30 Greenpeace-aktivistista 2 kuukaudeksi.

Muiden kahdeksan pidätystä jatkettiin 72 tunnilla. Arctic Sunrise -aluksella Petshoran merelle saapuneet aktivistit yrittivät 18.9. nousta Gazprom neftin Prirazlomnaja-öljynporauslautalle protestoidakseen arktisten alueiden öljynporausta ja kyseisen lautan epäluotettavuutta vastaan. Seuraavana päivänä Venäjän rajavartioston joukot laskeutuivat Arctic Sunrise -alukselle helikopterista. Kapteenin kieltäydyttyä ohjaamaan alusta se vietiin tiistaina Kuolan lahdelle.

30 aktivistia ovat kotoisin 18 eri maasta. Heitä vastaan on käynnistetty oikeustoimet venäjän rikoslain merirosvoutta koskevan kohdan nojalla, josta maksimirangaistus on 15 vuotta vankeutta sekä 500 000 ruplan sakko, muistuttaa Infox. Venäjän eri kaupunkien tutkintavankiloihin toissa yönä siirretyt aktivistit kieltäytyvät antamasta lausuntoja tutkintaviranomaisille, kerrottiin eilen.

Venäjän tutkintakomitean virallinen edustaja Vladimir Markin mainitsi, että aktivisteille on järjestetty pätevä puolustus ja ulkomaalaisille tulkkipalvelut. Presidentti Putin totesi keskiviikkona, etteivät aktivistit ole merirosvoja, mutta he ovat rikkoneet kansainvälisen oikeuden normeja.

Salasana hukassa?