Twitter

Venäjän teollisuutta uhkaa insinööripula

Henkilöstöyhtiö ManpowerGroupin Venäjän ja IVY-maiden toimitusjohtaja Felix Kugel arvioi, että Venäjän teollisuustuotanto saattaa romahtaa lähivuosina ratkaisemattomien työmarkkinaongelmien johdosta. Jo nyt yhtiöiden on vaikea löytää insinöörejä, ja ne joutuvat kompensoimaan työvoimapulaa käyttäen eläkkeelle jääneitä asiantuntijoita. Muutaman vuoden kuluttua tämä ei enää onnistu, kirjoittaa RBC Daily.

ManpowerGroup selvitti tilannetta vuosittain noin 100 insinööriä palkkaavissa useilla Venäjän alueilla toimivissa yrityksissä. ”Suklaakuorrutetuilla” työehdoilla houkuttelukaan ei aina tuo työvoimaa, vaan paikka voi pysyä auki vuoden päivät. Insinöörin palkkaus on 40-45 % alueen keskipalkkaa korkeampi, lisäksi tarjotaan laajaa sosiaalipalvelupakettia ja hyviä jatkokoulutus- ja urakehitysmahdollisuuksia. Pahin työvoimapula on paljon teollisuutta omaavilla alueilla kuten Kalugan ja Leningradin alueella. Esim. Kalugan alueen autoteollisuus joutuu taistelemaan asiantuntijoista. Headhunterit metsästävät jo toisen ja kolmannen vuosikurssin insinööriopiskelijoita.

Aivovuoto länteen ei ole pahinta insinöörien kohdalla, sillä heistä harvalla on riittävä englannin kielen taito, lisäksi lännen korkeat elinkustannukset ja verotus pelottavat. Insinööripula johtuu paljolti siitä, että monet valmistuvista eivät hae työtä omalta alaltaan vaan esim. perustavat yrityksen. Vain joka kolmas valmistuva hakee oman alan työtä, joten vuosittain menetetään 130 000 vastaleivottua insinööriä, sanoo Kugel. Muissakin henkilöstöyhtiöissä ongelma tiedetään vakavaksi. JacobsonPartnersissa arvioidaan tilanteen kärjistyvän vakavaksi 7-10 vuoden sisällä.

Salasana hukassa?