Twitter

Lakiesitys: huumeiden kertakäyttö veisi oikeuden ajokorttiin, aselupaan ja useisiin ammatteihin

Yhtenäinen Venäjä -puolue on tuonut valtakunnanduumaan lakiehdotuksen, joka läpi mennessään veisi ensi vuoden alusta kerrankin huumeita käyttäneeltä ja siitä rangaistuksen saaneelta henkilöltä oikeuden ajokortin saamiseen, aselupaan, poliisin, vartijan ja upseerin sekä julkisen liikenteen tehtävissä toimimiseen. Valtakunnanduuman turvallisuuskomitea asettui tukemaan lakiesitystä. Asiantuntijat katsovat, että vain todettu huumeriippuvuus voi oikeuttaa kansalaisten oikeuksien rajoittamiseen, eikä kiellettyjen aineiden yksittäisiä käyttökertoja voida katsoa riippuvuudeksi.

Lakiehdotuksen hyväksyminen edellyttäisi muutoksia useisiin ammatillista toimintaa sääteleviin lakeihin. Ehdotettu käytäntö oikeuttaisi työnantajan irtisanomaan huumeita käyttäneen henkilön.

Viime vuonna Venäjällä tuomittiin huumeiden ja reseptittömien psyykenlääkkeiden käytöstä 92 000 henkilöä. 40 000 heistä sai 4000-5000 ruplan sakot, joista kertyi yhteensä 165 miljoonaa ruplaa. 52 000 kansalaista tuomittiin hallinnolliseen vapausrangaistukseen, maksimissaan 15 vuorokaudeksi. Huumeiden käyttäjiä arvioidaan Venäjällä olevan 2,5 miljoonaa. Huumeiden käyttöön liittyvän rikollisuuden osuus kaikista rikoksista on kasvanut 6 % tasolta 12 % tasolle rikosten kokonaismäärän laskiessa, kansanedustajat perustelevat ehdotusta.

Tunnettu narkologi, Kazanin lääketieteellisen yliopiston professori Vladimir Mendelevitsh katsoo, ettei huumeiden yksittäinen käyttökerta kerro ihmisestä mitään.

– 30 % opiskelijoista ja koululaisista on kerran kokeillut ruohoa, samoin monet poliitikot. Pitäisikö heiltä nyt viedä oikeudet? kysyy Mendelevitsh Kommersant-lehdessä.

Salasana hukassa?