Twitter

Tiedeakatemian reformilaki läpi toisessa käsittelyssä

Valtakunnanduuma hyväksyi keskiviikkona kiistellyn lain Tiedeakatemian reformista. Kommunistit ja Oikeudenmukainen Venäjä esittivät lain käsittelyn lykkäämistä lokakuulle uusien korjausehdotusten käsittelemiseksi. Lakiesitys oli määrä hyväksyä jo tiistaina, mutta siihen tehtiin muutoksia ennen toista käsittelyä, kirjoittaa RBC.

Keskiviikkona jatkuivat toista päivää lain vastustajien ”kansankävelyt” duuman ulkopuolella. Mielenosoittajat järjestivät mm. improvisoidut tieteen hautajaiset. Kaksi ihmistä pidätettiin järjestysrikkomuksesta. Tiedeakatemian työntekijöiden ammattijärjestön puheenjohtaja Viktor Kalinushkin ilmoitti, että mielenosoituksia jatketaan. Tiedeakatemian entinen presidentti sanoi akateemikkojen vetoavan seuraavaksi suoraan presidenttiin.

Duuman hyväksymän lakiversion mukaan tiedeakatemiaan yhdistetään lääketieteellinen ja maataloustieteellinen akatemia. Akatemian alueosastot säilyvät, mutta niiden varainkäytöstä päättää akatemia, eivät alueosastot itse, kuten alkuperäisessä reformiluonnoksessa esitettiin. Alueosastoista ei siis tule juridisesti ja taloudellisesti itsenäisiä yksikköjä. Kritiikkiä on herättänyt se, että tiedeakatemioiden alaiset tutkimuslaitokset ja organisaatiot siirretään Venäjän hallituksen valtuuttaman uuden viraston alaisuuteen.

Salasana hukassa?