Twitter

Moskovan pormestarinvaalin ääniosuuskartassa outouksia

Vedomosti-lehden julkaisema kartta Moskovan pormestarinvaalin äänestysalueiden ääniosuuksien jakaumasta paljastaa lehden mukaan epänormaaleja seikkoja. Entisen pormestarin ja sunnuntaisissa vaaleissa 51,37 % ääniosuudella voittajaksi julistetun Sergei Sobjaninin ääniosuus on 116 äänestysalueella yli 70 %. Kolmella äänestysalueella se on peräti 100 %, kahdeksalla alueella yli 90 % ja 26 alueella yli 80 %. Kilpailija Aleksei Navalnyin ääniosuus ylitti Sobjaninin 124 äänestysalueella.

Aleksei Navalnyin päämaja pitää vaalitulosta väärennettynä ja vaatii edelleen vaalien toisen kierroksen järjestämistä. Navalnyi kirjoittaa LiveJournalissaan: ”Nyt he yrittävät ratkaista 15 miljoonan asukkaan kaupungin pormestarinvaalin pudottamalla uurnaan 28 000 äänestyslippua. Ja vastaavat suuttumukseemme silmiään räpytellen: entäs sitten? Tuloshan on jo kerrottu televisiossa”. Viranomaiset ovat antaneet Navalnyin kannattajille luvan toisen joukkokokouksen järjestämiseen Moskovan Bolotnaja-aukiolla14.9. klo 19.. Lupaa anottiin 25 000 henkilön mielenosoitukselle.

Sobjaninin virkaanastujaiset on määrätty pidettäviksi 12.9.. Moskovan vaalilautakunnan puheenjohtaja Valentin Gorbunov sanoi eilen Eho Moskvy -radiokanavan haastattelussa, että jos oikeusistuin katsoo vaalituloksen vääräksi, vaalien tulos voidaan peruuttaa vielä virkaanastujaisten jälkeenkin.

– Virkaanastujaisia kiirehditään kaupunginhallituksen kokoon saamiseksi. Poliittisten intohimojen laskettua on ryhdyttävä töihin, sanoi Gorbunov Infox-verkkouutispalvelun mukaan.

Presidentti Vladimir Putin tapasi yleisenä äänestyspäivänä 8.9. valitut pormestarit eilen ja sanoi vaalien olleen Venäjän ja kenties kaikkien muidenkin maiden kaikkien aikojen laillisimmat ja läpinäkyvimmät. Suurinta huomiota ovat Moskovan ohella saaneet Jekaterinburgin pormestarinvaali, jossa Kaupunki ilman huumeita -säätiön perustaja Jevgeni Roizman voitti Yhtenäinen Venäjä -puolueen ehdokkaan, sekä Petroskoi, jossa riippumaton ehdokas Galina Shirshina voitti Yhtenäisen Venäjän ehdokkaan, aiemman pormestarin Nikolai Levinin.

Salasana hukassa?