Twitter

Paikallis- ja aluevaalien äänestysprosentti jäi yleisesti alhaiseksi

Äänestysaktiivisuus vaihteli Venäjän yleisenä äänestyspäivänä 8.9. järjestetyissä lähes 7 000 eri paikallis- ja aluehallinnon sekä pormestarinvaaleissa alle kahdestakymmenestä (Vologdan alue) lähelle yhdeksääkymmentä (Tshetshenian tasavalta) prosenttia. Useilla alueilla äänestysaktiivisuus oli 30-40 % luokkaa. Moskovan pormestarinvaaleissa äänesti 33,23 % äänioikeutetuista, uutisoi RIA Novosti.

Valtapuolue Yhtenäisen Venäjän johtoneuvoston varasihteeri Andrei Isajev pitää alhaista äänestysaktiivisuutta merkkinä opposition alhaisesta aktiivisuustasosta ja vahvojen oppositiojohtajien puutteesta sekä katsoo vaalituloksen merkitsevän sekä järjestäytyneen että järjestäytymättömän opposition tappiota. Isajevin mukaan nykyistä valtaa kannattavien ihmisten enemmistö lähtee uurnille vain silloin, jos se kokee opposition aktiivisuuden uhkaavan vallitsevia voimasuhteita.

Maanantaiaamuna, kun 100 % Moskovan pormestarinvaalien pöytäkirjoista oli tarkastettu, pääkaupungin aiempi pormestari Sergei Sobjanin oli saanut 51,37 % ja hänen merkittävin haastajansa Aleksei Navalnyi 27,24 % annetuista äänistä, kertoo Kommersant. Tämä merkitsee Sobjaninin valintaa pormestariksi ensimmäisellä kierroksella. Viime yönä Navalnyin päämaja ilmoitti, ettei vaalitulosta hyväksytä, ja Navalnyi itse uhkasi järjestää katumielenosoituksia vaatien toista vaalikierrosta.

Muista vaalituloksista merkittävänä pidetään Kaupunki ilman huumeita -liikkeen kiistellyn johtajan, Grazhdanskaja platforma -puolueen ehdokkaan Jevgeni Roizmanin voittoa Jekaterinburgin pormestarinvaaleissa 30,11 % ääniosuudella. Yhtenäinen Venäjä -puolueen ehdokas Jakov Silin sai Jekaterinburgissa 26,48 % äänistä. Äänestysaktiivisuus jäi 33,5 % tasolle.

Salasana hukassa?