Twitter

Venäjä ja Valko-Venäjä nokittelevat

Venäjä arvosteli Valko-Venäjältä tuotavan maidon laatua, ja Transneft kertoi supistavansa öljytoimituksiaan Valko-Venäjälle eilen, kaksi päivää sen jälkeen, kun venäläisen kaliumtuottajan, Uralkali-yhtiön pääjohtaja Vladislav Baumgertner oli pidätetty Minskissä, kirjoittaa Kommersant. Taloudellinen uhittelu koskee siten keskeisiä markkinoita, elintarvike- ja öljyalaa.

Venäjän johtava hygienialääkäri Gennadi Onishtshenko kertoi keskiviikkona, että Moskovan alueella tarkastetuista 240 valkovenäläismaidon näytteestä 72 ei vastannut vaatimuksia mm. merkintöjen, rasvapitoisuuden ja bakteeritason osalta. Viime vuonna Venäjän 9 miljoonan tonnin tuontimaidosta ja maitotuotteista lähes puolet tuotiin Valko-Venäjältä. Edellinen ”maitosota” maiden välillä käytiin vuonna 2009 Rospotrebnadzor-valvontaviraston kiellettyä maidon tuonnin Valko-Venäjältä.

Onishtshenkon lausuntoa pidetään poliittisena uhkailuna samoin kuin Transneftin varapresidentin Mihail Barkovin pari tuntia myöhemmin julkistamaa Druzhba-öljyputken kiireellistä korjaustarvetta, mistä johtuen öljytoimituksia Valko-Venäjän jalostamoille supistetaan syyskuussa 400 tonnilla eli 20 % kuukausikapasiteetista. Vastaava supistus tehtiin vuonna 2006 maiden hallitusten kärhämöidessä tullikysymyksistä. Keskiviikkona Venäjän varapääministeri Arkadi Dvorkovitsh sanoi Venäjällä olevan huomauttamista myös Valko-Venäjän maataloustuotteiden suhteen ja kehotti viranomaisia tarkempaan valvontaan, uutisoi Rosbalt.

Uralkali-yhtiön pääjohtaja Baumgartner pidätettiin maanantaina virkavelvollisuuksiensa väärinkäytöstä epäiltynä Minskissä, jonne hän saapui maan pääministerin kutsusta. Kuukautta aiemmin Uralkali- ja Belaruskali-yhtiöt päätyivät kohua aiheuttaneeseen välirikkoon. Uralkali ei alistunut Valko-Venäjän presidentti Aleksandr Lukashenkan määräykseen, jonka mukaan Belaruskali saisi myydä kaliumia myös muita teitä kuin Uralkalin ja Belaruskalin yhteisyritys BKK:n kautta. Uralkali ilmoitti jatkossa myyvänsä tuotantoaan oman Uralkali-Trading-yhtiönsä välityksellä. Baumgertner on toiminut myös BKK:n seurantaryhmän jäsenenä. Pidätys sai Uralkalin kiukustumaan, Belaruskalissa ollaan ihmeissään, eikä kukaan tiedä, mistä oikein on kyse, kirjoittaa Kommersant.

Salasana hukassa?