Twitter

Keskuspankki varoittaa venäläispankkeja operaatioista tulliliiton maiden pankkien kanssa

Pääoman pimeän ulosvirtauksen vastaiset toimet eivät ole tuottaneet tulosta, vaan rahaa virtaa edelleen ulkomaille tulliliiton jäsenmaiden, Valko-Venäjän ja Kazakstanin fiktiivisen tuonnin kautta. Tämän johdosta Venäjän keskuspankki vaatiikin nyt venäläispankkeja kieltäytymään epäilyttävistä operaatioista tulliliiton jäsenmaiden pankkien kanssa, kirjoittaa Kommersant.

Keskiviikkoisessa keskuspankin tiedotteessa julkaistiin pankeille osoitettu suosituskirje, jossa selvitetään asian taustaa. Venäjän kansalaisten muissa tulliliiton maissa avatuille tileille maksetaan suorituksia näistä maista tuoduista tavaraeristä. Tällaisilla operaatioilla ”ei ole ilmeistä taloudellista perustetta eikä laillista tarkoitusta”, sanotaan suosituskirjeessä. Pankkeja ohjataan soveltamaan näissä tapauksissa rahanpesun vastaisen lain kohtaa, joka antaa pankeille oikeuden kieltäytyä epäilyttävistä operaatioista silloinkin, kun asiakas esittää vaaditut dokumentit.

Uusimman suosituskirjeen sävy on huomattavasti aiempia tiukempi, sanovat asiantuntijat.

– Vaikka päätöksenteko edelleen periaatteessa jää pankille, sen on kyettävä keskuspankin niin vaatiessa selvittämään kunkin päätöksen perusteet, sanoo PwC Legalin juristi Dmitri Tshirkin ja jatkaa:

– Suosituksen määräysluonteisuuden johdosta pankkien tulee olemaan hankalaa hoitaa aivan reaalisiakin, rakenteeltaan monimutkaisia maksutapahtumia. Useat pankkiirit pitävät keskuspankin suositusta liiallisena painostuksena pankkeja kohtaan, kertoo Tshirkin.

– Ulkomaille vietävä raha ei välttämättä ole taustaltaan rikollista, se voi olla myös pääomaa, jonka haltija on huolissaan sen kohtalosta. Näin ollen voisi olla syytä kiinnittää huomiota Venäjän investointi-ilmapiiriin ja reaalisiin mahdollisuuksiin pitää rahat Venäjällä, mainitsee eräs haastatelluista.

Salasana hukassa?