Twitter

Tuonti Ukrainasta seisoo

Venäjän tulli on keskeyttänyt kaikkien Ukrainasta tuotavien tavaroiden matkan Venäjälle, tiedottaa Ukrainan työnantajaliitto. Liitto pyytää Ukrainan pääministeri Nikolai Azarovia auttamaan tilanteen ratkaisussa hallitustasolla.

Venäjän viennin tullitarkastusongelmat alkoivat liiton mukaan jo heinäkuun toiseksi viimeisellä viikolla. Ukrainalaistuotantoa kuljettavat ajoneuvot joutuvat Venäjän rajalla syyttä perinpohjaiseen tarkastukseen, jossa lasti puretaan, punnitaan ja lastataan uudelleen. Ukrainan työnantajaliiton mukaan tämä on johtanut vaunujen ja ajoneuvojen seisontaan, toimituskatkoksiin, tavaroiden pilaantumiseen sekä ukrainalaisten tuottajien aseman kärsimiseen Venäjällä. Venäjän markkinat ovat useille tuottajille ratkaisevassa asemassa. Kaikki ukrainalaiset vientiyritykset liitettiin liiton mukaan 14.7. alkaen Venäjän tullin riskinhallintajärjestelmän riskiprofiiliin, ja samalla riskintorjuntatoimia tehostettiin.

Käytännössä tämä merkitsee Ukrainan Venäjälle suuntautuvan viennin katkeamista kokonaan epämääräiseksi ajaksi. Osan vientisopimuksista katketessa tilanteesta voi koitua Ukrainalle jopa yli 2 miljardin dollarin tappiot kuluvan vuoden jälkipuoliskolla. Venäjän valvontaviranomainen Rospotrebnadzor kielsi heinäkuun lopussa kaiken ukrainalaisen konditoria-alan suuryrityksen Roshenin tuotannon tuonnin Venäjälle, muistuttaa Infox. Torstain Kommersant-lehden mukaan molempien maiden talousasiantuntijat katsovat päätösten liittyvän yritykseen saada Ukraina jäseneksi Venäjän, Valko-Venäjän ja Kazakstanin tulliliittoon tai ainakin häiritä maan marraskuulle suunniteltua EU-vapaakauppasopimuksen allekirjoitusta.

Venäjän tullin edustaja Aleksandr Smeljakov kommentoi Kommersant-lehdelle: ”Emme voi vahvistaa emmekä kiistää tällaisen päätöksen olemassaoloa.” Ukrainan tuloministeriön ja rajavartioston mukaan Venäjän tulliasemat toimivat normaalisti. Ukrainalaisen Milkyland-maidontuottajan hallituksen puheenjohtaja Anatoli Jurkevitsh sanoo tullitarkastuksen vaativan nyt 20 päivää, mikä pilaantuvan tavaran kohdalla on aivan liikaa.

– Prosessia voi nopeuttaa tekemällä 20 % lastin arvosta suuruisen vakuustalletuksen, lisää Jurkevitsh. Hänen mukaansa vientiyrityksille ei ole kerrottu mitään selkeitä syitä sille, miksi aiemmin riittänyt todistusrypäs ei enää riitä Venäjän tullille.

Salasana hukassa?