Twitter

Pääsyyttäjänvirasto löysi Navalnyin vaalikassasta Suomestakin tullutta rahaa

Venäjän pääsyyttäjänviraston suorittamassa tarkastuksessa Moskovan pormestariehdokas Aleksei Navalnyin vaalirahastoon on löytynyt ulkomaisia rahoittajia, mikä on kiellettyä. Tarkastus suoritettiin Liberaalidemokraattisen puolueen puheenjohtaja Vladimir Zhirinovskin vetoomuksen johdosta, kirjoittaa Vedomosti. Vaalirahoitus tulee lain mukaan hoitaa ehdokkaan omin varoin sekä Venäjän kansalaisten ja juridisten henkilöiden vapaaehtoisin lahjoituksin.

Yandex.Dengi-maksujärjestelmän kautta Navalnyin vaalikassaan on pääsyyttäjänviraston mukaan tullut rahaa yli 300 ulkomaiselta juridiselta ja fyysiseltä henkilöltä sekä nimettömiä lahjoituksia 46 maasta, mm. USA:sta, Suomesta, Englannista, Sveitsistä ja Kanadasta. Aineisto on toimitettu poliisiin mahdollisten oikeustoimien käynnistämisen varalta.

Navalnyin kampanjatoimisto kiistää lahjoittajien ulkomaisuuden. Yandex.Dengi-palvelun Asja Melkumova kommentoi asiaa sanoen, että kyse on ulkomaisista IP-osoitteista, joiden nojalla voidaan päätellä vain henkilön sijainti eikä tämän kansalaisuutta.

Pormestariehdokkaista vahvimman Sergei Sobjaninin vaalikassassa oli 6.8. yli 100miljoonaa ruplaa, Navalnyilla 31 miljoonaa ruplaa, Nikolai Levitshevillä 31 miljoonaa, Ivan Melnikovilla ja Sergei Mitrohinilla noin 20 miljoonaa ja Mihail Degtjarjovilla kuutisen miljoonaa, tiedottaa Sberbank.

Salasana hukassa?