Twitter

Hätänumero 112 käyttöön Venäjällä tänään

Yleinen hätänumero 112 otettiin maanantaista alkaen käyttöön koko Venäjällä sekä lanka- että matkapuhelimista soitettaessa. 112-numeroon soittamalla voi kutsua poliisin, ambulanssin ja palokunnan sekä hälyttää hätätilaviranomaiset tai terrorisminvastaiset yksiköt. Myös vanhat hälytysnumerot 01, 02, 03 ja 04 jäävät toistaiseksi käyttöön vuoteen 2017 saakka.

112 on ollut käytössä joillakin alueilla jo aiemmin. Kurskin alue ja Tatarstan ovat olleet pioneereja yleisen hätänumeron käyttöönotossa. Määräyksen yleisen hätänumeron käyttöönotosta koko maassa allekirjoitti joulukuussa 2010 tuolloinen presidentti Dmitri Medvedev, ja viime vuoden joulukuussa presidentti Vladimir Putin vahvisti asiaa koskevan lain.

Hätätilaministeriön mukaan palvelu toimii neljällä kielellä: venäjäksi, englanniksi, saksaksi ja ranskaksi. Jatkossa kielten määrää on tarkoitus lisätä, mm. Kaukoidässä kiinan kieli otetaan mukaan palveluun. Projektin toteutus maksaa noin 20 miljardia ruplaa.

Salasana hukassa?