Twitter

Telakkateollisuus kovan kritiikin kohteena

Venäjän sotateollisuuskomitean keskiviikkoisessa istunnossa joutui ankaran kritiikin kohteeksi telakkateollisuus, jonka johtoa laiminlyönneistä syyttänyt varapääministeri Dmitri Rogozin uhkaili vankeustuomioilla. Puolustusteollisuuden tilaussuunnitelma on uhattuna, sillä rahat eivät riitä sota-alusten ja sukellusveneiden rakentamiseen johtuen telakkateollisuuden korruptiosta ja epäselvyyksistä, sanoi Rogozin.

Rogozinin mukaan Yhdistyneen laivanrakennusteollisuuden (OSK) tilintarkastuksessa havaittiin, etteivät jäljellä olevat varat riitä vuosille 2013-2015 tilattujen sota-alusten ja sukellusveneiden rakentamiseen valmiiksi. Varapääministeri kertoi pyytävänsä pääsyyttäjänvirastoa selvittämään OSK:n mahdollisia rikkomuksia mm. Kaukoidässä sijaitsevan Zvezda-telakkakompleksin rakentamisessa.

Rogozin käski teollisuusministeriötä saattamaan telakkateollisuuden tilaussuunnitelmat kuntoon ainakin siviilialusten rakentamisen osalta kuluvan kuun puoliväliin mennessä. Asiaa on jo käsitelty päätilaajien, Gazpromin ja Rosneftin kanssa. Teollisuusministeriössä vedotaan tilaajien kommenttiin, ettei ”mitään alusten toimitusaikatauluja voida lyödä lukkoon ennen geologisten maaperätutkimusten päättymistä”. Kun vuoteen 2025 mennessä tarvittavien alusten tyypit ja määrä eivät ole tiedossa, on vaikea tehdä päätöksiä telakoiden, mm. Zvezdan, erikoistumisesta, sanoi varateollisuusministeri Aleksei Rahmanov.

Komiteassa syntyi kiistaa siitä, onko projekteille löydettävä ensin rahoitus vai lähdetäänkö suunnittelutyöhön jo ennen tietoa rahoituksesta, kuten presidentin avustaja Andrei Belousov katsoi. Puolustusministeriön yhteiskunnallisen neuvoston jäsen Igor Korotshenko katsoo, että ongelma ei ainakaan puolustusalusten osalta ole rahanpuute vaan teknologia ja työmoraali sekä alan sisäisen koordinaation puute, kirjoittaa Gazeta-lehti.

Salasana hukassa?