Twitter

Uusille henkilöyrittäjille valmistellaan verovapautta

Venäjän hallitus valmistelee ensi vuoden alusta voimaantulevaa uusien henkilöyritysten kahden ensimmäisen toimivuoden verovapautta. Ajatus on periaatteessa saanut kaikkien ministeriöiden hyväksynnän, sanoo talouskehitysministeriön varaministeri Sergei Beljakov.

Toimenpide on hallituksen vastaus henkilöyrittäjien joukkoluonteiseen poistumiseen laillisen yritystoiminnan piiristä, kertoo Delovaja Rossijan toinen puheenjohtaja Aleksandr Galushka. Vakuutusmaksujen nousun johdosta 458 000 henkilöyrittäjää on poistunut yritysrekisteristä kuluvan vuoden alkupuolella. Kaikkiaan henkilöyrityksiä oli kesäkuun alussa rekisterissä 3,5 miljoonaa. Viime vuonna yritystoiminnan lopetti 3,7 miljoonaa henkilöyrittäjää, joista osa poistui markkinoilta, osa siirtyi harmaan talouden piiriin, sanoo ekonomisti Aleksandra Suslina talouden asiantuntijaryhmästä.

Valtakunnanduuma hyväksyi kesällä päätöksen vakuutusmaksujen alentamisesta tilanteen pelastamiseksi, mutta se ei ollut riittävä toimi, sanoo Galushka, joka toimii myös Yleisvenäläisen kansanrintaman keskusjohdon yhtenä puheenjohtajana. Kansanrintama keräsi verovapauden tueksi 40 000 yrittäjän allekirjoitukset.

Henkilöyrittäjien verotuksessa on nykyisin useita käytäntöjä, mutta sosiaalimaksuja maksavat kaikki niin nyt kuin jatkossakin, kirjoittaa Vedomosti. Hallitus aikoo valvoa, etteivät vanhat yrittäjät ala keinotella uuden veroetuuden saadakseen, sanoo varaministeri Beljakov. PNB Paribasin pääekonomisti Julija Tsepljajevan mukaan henkilöyrittäjien panos BKT:een on vain 5%, eikä alkuvuosien veroloma siten aiheuta tuntuvia makrotaloudellisia seuraamuksia.

Vedomostin haastattelema parikymmentä vuotta toiminut yrittäjä katsoo veroedun rajoittamisen kahteen ensimmäiseen toimintavuoteen johtavan siihen, että vanhat yrittäjät siirtävät yrityksensä sukulaistensa ja tuttaviensa nimiin.

– Venäjän yritystoimintaa hyydyttää ei niinkään henkilöyrittäjien kohdalla melko humaani verorasitus sinänsä vaan verotuspäätösten kaoottisuus, sanoo Julija Tsepljajeva.

Salasana hukassa?