Twitter

Liikennetarkastajat eivät pian voi viedä ajokorttia

Syyskuun alusta voimaan astuvan säädöksen mukaan Venäjän liikennetarkastusvirasto GIBDD:n tarkastajilla ei ole oikeutta takavarikoida autonkuljettajan ajo-oikeutta edes erityisen törkeissä sääntörikkomuksissa kuten rattijuopumustapauksissa. Toinen merkittävä muutos on tarkastajien menettämä oikeus myöntää tilapäinen lupa ajoneuvon kuljettamiseen, kertovat sisäministeriön tieturvallisuuspäähallinnon virkamiehet Rossiiskaja Gazetan kuuma linja -haastattelussa.

Tähän saakka tarkastajat ovat ajokortin tien päällä takavarikoidessaan luovuttaneet kuljettajalle kaksi kuukautta voimassa olevan tilapäisen ajoluvan. Määräajan päätyttyä ajoluvan jatkaminen on ollut hankalaa, mikäli rikkomuksen oikeuskäsittely on lykkääntynyt. Ongelmia on tuottanut myös se, että ajokortin ulkomaille matkalla ollessaan menettänyt henkilö ei ole voinut käyttää tilapäistä ajolupaa laillisen ajo-oikeuden osoittavana asiakirjana ulkomailla.

Lakimuutoksen jälkeen ajokortti on luovutettava GIBDD:n toimistoon kolmen päivän sisällä lainvoimaiseksi tulleesta ajo-oikeuden menetystä koskevasta oikeuden päätöksestä. Ajo-oikeuden takavarikointi siis sisältyy edelleen liikennerikkomusten rangaistusjärjestelmään. Ajo-oikeuden menettämisen määräaika lasketaan ajokortin luovutuspäivästä alkaen. Toistuvaan rattijuopumukseen syyllistyvän sakkoa korotetaan 50 000 ruplaan. Ajo-oikeuden menettää tällöin 3 vuodeksi, mutta vasta oikeuden päätöksen astuttua voimaan.

Salasana hukassa?