Twitter

Vastavalmistuneiden työhönsijoitusjärjestelmä saattaa palata

Valtakunnanduumassa on päätetty ratkaista kertaheitolla sekä nuorisotyöttömyysongelma että alueiden työvoimapula, kirjoittaa Izvestija. Jo syksyn aikana duuman käsittelyyn tulee Yhtenäinen Venäjä -puolueen edustajien laatima lakialoite ”Ensimmäisestä työpaikasta”. Toteutuessaan laki palauttaisi käytännössä voimaan neuvostoaikaisen korkeakouluopintojen jälkeisen työhönsijoitusjärjestelmän, joskin siinä huomioitaisiin kaupallisten yritysten työvoimatarpeet.

Periaate olisi kuitenkin sama: valtio tai yritys kustantaa opiskelijan opinnot ja tarjoaa hänelle työpaikan valmistumisen jälkeen. Jos opiskelija kieltäytyy tarjotusta työstä, hänen on maksettava takaisin kaikki opintokustannuksensa opintojen aloittamisvaiheessa allekirjoitettavan sopimuksen mukaisesti.

Lakialoite koskee vain maksuttomasti valtion oppilaitoksissa opiskelevia ja lähinnä budjettirahoitteisten alojen tulevia työntekijöitä: lääkäreitä, opettajia, kulttuurityöntekijöitä ja joitain virkamiehiä, lehdelle kerrotaan Riippumattomien ammattiliittojen federaatiosta, joka on aktiivisesti tukenut lakialoitetta. Federaation mukaan 40 % Venäjän työttömistä on alle 35-vuotiaita.

Venäjän opiskelijaliiton puheenjohtaja Artjom Hromov katsoo, että lakialoite synnyttää laajaa vastarintaa kuten kaikki pakollinen. Hänen mukaansa olisi järkevämpää luoda koko maan laajuinen työpaikkatietokanta, josta opiskelija voisi valita suuntautumisensa.

– Pakko johtaa siihen, että ne, jotka eivät voi lunastaa itseään vapaiksi, lähtevät kaukaisiin maankolkkiin ja tekevät siellä töitä tehottomasti. Monet ovat halukkaita lähtemään kauas, mutta kehnoimmat työolot eivät ole kenenkään mieleen, sanoo Hromov.

Tällä hetkellä ainoastaan paikallishallinnot solmivat sopimuksia korkeakoulujen kanssa: niillä on opiskelupaikoista 15 % kiintiö ”omille opiskelijoilleen”, joiden tulee valmistuttuaan työskennellä määräaika maksajapaikkakunnalla. Monet opiskelijat eivät kuitenkaan toteuta velvoitettaan.

Salasana hukassa?