Twitter

Rosstat: köyhiä 8 % viimevuotista vähemmän

Rosstatin tilastojen mukaan toimeentulominimin alittavat tulot omaavien kansalaisten määrä on supistunut vuodessa 8 %, sanoi Venäjän työ- ja sosiaaliministeri Maksim Topilin keskiviikkona. Rosstatin mukaan Venäjällä asui vuoden 2013 ensimmäisellä neljänneksellä 19,6 miljoonaa ihmistä (13,8 % väestöstä), joiden tulot jäivät alle toimeentulominimin (7095 ruplaa).

– Viime vuonna vastaavana ajanjaksona heitä laskettiin olevan 19,1 miljoonaa eli 13,5 % väestöstä, mutta sen jälkeen kuluttajakorin rakennetta on muutettu ja toimeentulominimin laskentasäännöt ovat muuttuneet, sanoo makroekonomisen analyysin ja lyhyen aikavälin ennusteiden keskuksen johtava ekonomisti Igor Poljakov.

– Nykyistä laskentatapaa käyttäen alle toimeentulominimin jäävien määrä viime vuoden ensimmäisellä neljänneksellä olisi ollut 21,3 miljoonaa kansalaista eli 15,1 % väestöstä. Näin ajatellen ministerin laskelmat ovat todenmukaisia, sanoo Poljakov.

Kuluttajakorin uudessa laskentavassa painottuu elintarvikkeiden osuus. Poljakovin mukaan vuoden loppuun mennessä vähävaraisten osuus supistunee entisestään minimipalkan, työttömyyskorvausten ja sosiaalisin perustein maksettavien eläkkeiden noustessa, kertoo Vedomosti.

Salasana hukassa?