Twitter

Laillinen votkatuotanto supistui yli neljänneksen

Venäjän votkatuotanto supistui vuoden 2013 alkupuolella 28,3 %. Kulutuksen tasoon tämä ei liity, vaan kuluttajat ovat siirtyneet käyttämään laittomasti tuotettua votkaa, kirjoittaa Infox. Asiantuntijat arvioivat laillisen votkatuotannon supistuvan koko vuoden aikana 20-25 % aiemmin odotetun 10 % sijaan.

– Valtio ei ole kyennyt vastustamaan pimeän tuotannon myyntiä laillisten vähittäismyyntikanavien kautta, mikä merkitsee pimeän votkan markkinoiden kasvua, sanoo federaation ja alueiden votkamarkkinoiden tutkimuskeskuksen johtaja Vadim Drobiza. Samaa mieltä on Organic Vodka Groupin pääjohtaja Sergei Kleshtshukov, jonka mukaan tuotanto supistuu juuri ”kansanvotkaksi” kutsutun 170-200 ruplan segmentissä, ei kalliimmissa hintasegmenteissä.

Drobiz arvelee, että tilanne paranee ensi vuonna ja tuotannon supistuminen pysähtyy, kun asiakaskunta on suodattunut:

– Ne, jotka pystyvät ostamaan 200 ruplan hintaisen pullon, ostavat sen jatkossakin, sanoo Drobiz. Votkan minimihintaa nostettiin 98 ruplasta 170 ruplaan alkoholin valmisteveron noustua 300 ruplasta litralta etyylialkoholia 400 ruplaan. Ensi vuonna alkoholin valmistevero noussee 500 ruplaan ja vuonna 2015 600 ruplaan, mikä jälleen nostaa votkan vähittäishintaa.

Salasana hukassa?