Twitter

Sobjanin eroaa palatakseen takaisin

  • chat

Venäläisissä tiedotusvälineissä eilen maanantaina käynnistyneet huhut Moskovan pormestari Sergei Sobjaninin mahdollisesta erosta ovat osoittautuneet todeksi. Sobjanin kertoi tänään iltapäivällä jättävänsä presidentille eroanomuksensa virastaan lähipäivien aikana. Eroilmoituksen myötä Moskovassa järjestetään ennenaikaisen pormestarinvaalit, joihin Sobjaninkin aikoo osallistua.

Presidentti Dmitri Medvedev vahvisti Sergei Sobjaninin nimityksen virkaansa vuonna 2010 sen jälkeen, kun Moskovan edellinen pormestari Juri Luzhkov oli menettänyt presidentin luottamuksen. Sen aikaisen lainsäädännön nojalla pormestarin vahvisti virkaansa alueparlementin esityksestä presidentti, mutta viime vuonna ajetun lakimuutoksen jälkeen kaupungin- ja aluejohtajien valinnoissa on palattu takaisin suoriin kansanvaaleihin.

Sobjaninin eronpyyntö tarkoittaa siis sitä, että Moskovassa tullaan järjestämään ennenaikaisesti suora pormestarinvaali heti seuraavana valtakunnallisena vaalipäivänä, eli syyskuun toisena sunnuntaina. Kyseessä on ensimmäinen kerta kymmeneen vuoteen, kun moskovalaiset pääsevät valitsemaan pormestarin vaaleilla. Vaaleihin saakka Sobjanin jatkaa Moskovan vt. pormestarina.

Asiantuntija-arvioiden mukaan Sergei Sobjaninin ero tuli taktisesti parhaimpaan mahdolliseen aikaan. Pormestarin virkakausi olisi päättynyt vuonna 2015, jolloin Moskovassa olisi joka tapauksessa järjestetty pormestarinvaali. Eron myötä järjestettävä ennenaikainen vaali antaa Sobjaninille etulyöntiaseman pahimpiin kilpailijoihinsa nähden, sillä vaalikampanjoiden käynnistäminen poliittisesti hiljaisina kesälomakuukausina on vähintäänkin haasteellista. Lisäksi Sobjaninin kannatus on tällä hetkellä varsin korkea ja moskovalaisten protestihalut ylipäätäänkin laantuneet.

Taktikointi on myönnetty myös Sergei Sobjaninin kannattajien leirissä: pormestarinvaalien voittaminen kahden vuoden päästä olisi ollut hänelle ensi syksyyn verrattuna huomattavasti hankalampi tehtävä. Vaikka kyse siis näyttäisi olevan puhtaasti poliittisesta taktikoinnista, Sobjanin on perustellut eroaan mielipidekyselyillä: niiden mukaan kansalaiset haluaisivat nähdä kaupunginsa johdossa kansanvaaleilla valitun pormestarin.

Mahdollisista haastajista erityisen hankalaan asemaan joutuu pormestarinvirasta kiinnostuksensa jo aiemmin ilmaissut Mihail Prohorov. Venäjän uuden lainsäädännön mukaan korkea-arvoisilla virkamiehillä ei nimittäin saa olla henkilökohtaisia omistuksia ulkomailla ja Prohorovilla tätä omaisuutta on tiettävästi roppakaupalla. Vaikka mies itse on jo aiemmin kertonut aikeistaan siirtää kaikki varansa Venäjälle, hän tuskin ehtii sitä tehdä ennen syksyn vaaleja. Prohorovin tiedottajan mukaan tavoitteeseen kuitenkin yritetään päästä nopeutetussakin aikataulussa. Mihail Prohorovilla on Moskovassa verrattain vankka kannatus: virallisten tulosten mukaan hän keräsi viime presidentinvaaleissa Moskovassa yli 20% kannatuksen.

Myös Venäjän tunnetuin oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyi on kertonut olevansa kiinnostunut Moskovan pormestarinvirasta. Miehen kesäaikatauluja sotkee nyt kuitenkin pitkäksi venähtänyt Kirovlesin oikeudenkäynti. Mikäli Navalnyijlle vielä luetaan oikeudenkäynnin päätteeksi tuomio, hankaloittaa se hänen ehdokkuuttaan entisestään.

Oppositiopuolueista ehdokkaansa aikonevat asettaa RTR-PARNAS, jonka ehdokkaaksi veikkaillaan veteraanipoliitikko Boris Nemtsovia, sekä Jabloko, joka asettanee ehdokkaakseen puheenjohtajansa Sergei Mitrohinin. Omaa ehdokasta odotetaan myös Vihreiden allianssilta, jossa ehdokkuutta sovitellaan entiselle kaupunginosajohtajalle Oleg Mitvolille.

Syyskuussa suorilla kansanvaaleilla valitaan myös Moskovaa ympäröivän Moskovan oblastin kuvernööri, joten ainakin Venäjän pääkaupungissa kuluvasta kesästä ja tulevasta syksystä näyttää tulevan poliittisesti mielenkiintoista aikaa.

Salasana hukassa?