Twitter

Kuvernöörien valintatavasta taas uusi laki

Presidentti Vladimir Putin on allekirjoittanut lain, jonka mukaan alueet voivat valita kuvernöörin oman päätöksensä mukaan joko vaaleilla tai alueen lakiasäätävän kokouksen kautta. Viimemainitussa tavassa alue- ja federaation parlamentissa edustettuna olevat puolueet saavat kukin esittää presidentille kolme ehdokasta, näistä presidentti esittää kolme omaa ehdokastaan alueparlamentille, joka suorittaa valinnan.

Viime vuoden toukokuun alussa tuolloinen presidentti Dmitri Medvedev allekirjoitti lain suorien kuvernöörinvaalien palauttamisesta Venäjälle. Joulukuussa valtakunnanduuman neljä edustajaryhmää esitti kuitenkin uutta lakia, jonka mukaan alueet voisivat itse valita kuvernöörin valintatavan. Lakiluonnosta perusteltiin sillä, ettei pienten kansojen edustajilla olisi mahdollista voittaa suorissa vaaleissa. Presidentti sanoi tuolloin kannattavansa suoria vaaleja, muistuttaa RBC Daily.

Maaliskuussa myös Aleksei Kudrinin johtama Kansalaisaloitteiden komitea esitteli vaihtoehtoisen kuvernöörinvaalilakiluonnoksen, jossa esitetään mm. tasavaltojen presidenttijohtoisen järjestelmän korvaamista parlamenttijohtoisella hallinnolla.

Salasana hukassa?