Twitter

Venäjä pohtii uudelleen osallisuutta Kypros-tukeen

Venäjä käsittelee uudelleen osallistumistaan Kyproksen velkaongelman ratkaisuun EU:n julkistettua suosituksensa Kyprokselle talletettujen varojen osittaisesta pidättämisestä, sanoo valtiovarainministeri Anton Siluanov 1prime-uutistoimistolle.

– Olimme sopineet EU:n ja Kyproksen kanssa yhteisesti sovittavista tukitoimista Kyprokselle. Nyt kävi niin, että EU-ryhmä teki itsenäisen päätöksen talletuksia koskevasta kertaverosta. Me emme ole osallistuneet tähän päätöksentekoon, vaikka meiltä odotetaan osallistumista Kyproksen tukemiseen olemassaolevien luottojen restrukturoinnin osalta. Muokkaamme nyt osallistumistapaamme muodostuneen tilanteen pohjalta, sanoi Siluanov.

Moody’s arvioi venäläisten pankkien ja yhtiöiden varoja olevan Kyproksella noin 30 miljardia dollaria. MDM-pankin johtaja Oleg Vjugin arvioi venäläisten menettävän noin kaksi miljardia euroa, mikäli EU:n suositykset hyväksytään, kirjoittaa RBC Daily. Entinen valtiovarainministeri Aleksei Kudrin syytti Twitter-blogissaan EU:n säätelyjärjestelmää valvonnan laiminlyönneistä, jotka ovat johtaneet kriisiin. Venäjän talouskehitysministeriön varaministeri Serei Beljakov katsoi talletusveron toteutuessaan uhkaavan talletussuojaa Kyproksen ohella koko EU:n alueella.

Sen sijaan talouskorkeakoulun pankkialan instituutin johtaja pitää ongelmaa vähämerkityksisenä. Kyprokselle varojaan tallettaneet ”säästävät” hänen mukaansa joka tapauksessa verrattuna Venäjällä vaadittavat verot ja maksut suorittaviin tahoihin 33 %, jos he ilman uutta veroa olisivat saaneet 40 % edun.

Lue myös:

Salasana hukassa?