Twitter

Lakiluonnos duuman vaaleista käsittelyyn

Presidentti Vladimir Putin on tuonut valtakunnaduuman käsittelyyn lakiluonnoksen Venäjän federaation liittokokouksen valtakunnanduuman edustajien vaaleista, tiedottaa Kremlin lehdistöpalvelu. Presidentinhallinto ja keskusvaalilautakunta ovat laatineet luonnoksen presidentin toiveiden mukaan, kirjoittaa RBK Daily. Asiakirja perustuu sekavaalijärjestelmään, jossa 225 edustajaa valitaan puolueiden listoilta ja 225 yhden edustajan vaalipiireistä.

Ehdokkaina voi olla niin yksityishenkilöitä kuin puolueiden asettamia henkilöitä. Puolueet eivät saa luonnoksen mukaan muodostaa vaaliliittojen keskenään. Yhden edustajan vaalipiirien luettelo on määrä vahvistaa 10 vuoden välein. Putin puolsi joulukuussa paluuta sekavaaliin ja yhden edustajan vaalipiireihin sanoen useiden puolueiden ja asiantuntijoiden kannattavan sitä.

Oppositio arvosteli suunnitelmaa tuolloin sanoen yhden edustajan mandaattien tarjoavan etulyöntiaseman valtapuolue Yhtenäiselle Venäjälle, joka asettaa ehdokkaaksi tunnettuja ja merkittäviä henkilöitä. Sekavaali oli käytössä vuodesta 1993 vuoteen 2003, muistuttaa Lenta.

Salasana hukassa?