Twitter

FSB:lle lisävaltuuksia kyberrikollisuutta vastaan

FSB saa presidentti Vladimir Putinin 15.1. allekirjoittaman määräyksen nojalla lisävaltuuksia taisteluun tietoverkkorikollisia vastaan. Määräyksellä FSB velvoitetaan laatimaan valtiolle kyberhyökkäysten ennakointi- ja estojärjestelmä. Presidentinhallinnosta kerrotaan Kommersant-lehdelle, että määräyksellä pyritään keskittämään kyberturvallisuusasiat yhteen laitokseen, ja että juuri FSB:stä riippuu, tarvitaanko alalla ”laajempaa toimintaa”.

Presidentin tiedottaja Dmitri Peskov kertoo kyberhyökkäysten voimistuneen viimeksi kuluneen vuoden aikana merkittävästi. Presidentin ja pääministerin verkkoresurssit ovat hyökkäysten kohteena päivittäin. Venäjän federaation informaatioyhteiskunnan kehitysneuvoston puheenjohtaja, senaattori Ruslan Gattarov sanoo määräyksen merkitsevän aiemmin liian vähällä huomiolla olleen kyberturvallisuuden nostamista omaksi prioriteetikseen.

– Jos tämä on politiikkaa, niin sisäpolitiikkaa se ei ole. Sisäisten hakkerien kanssa FSB toimii hyvin tiiviisti: joku pannaan istumaan, joku rupeaa töihin meidän puolellemme, sanoo Gattarov. Hän katsoo seuraavaksi tarvittavaksi askeleeksi kokonaisvaltaisen kyberturvallisuusstrategian luomisen.

– Määräys on merkittävä signaali ongelman tärkeydestä niin turvallisuuspalvelulle kuin yhteiskunnallekin.

Salasana hukassa?