Twitter

Osittainen viisumivapaus Venäjälle jo ensi vuonna?

  • chat

Venäjä saattaa helpottaa viisumisäädöksiään jo ensi vuonna. Käsittelyssä olevan lakimuutoksen mukaan ulkomaalaiset voisivat matkustaa viisumivapaasti Venäjälle virallisiin tapahtumiin ja tilaisuuksiin. Esityksen mukaan tällaiset matkustajat voisivat oleskella Venäjällä viisumivapaasti kymmenen vuorokauden ajan.

RIA Novostin haastatteleman Venäjän kulttuuriministerin sijaisen Alla Manilovan mukaan viisumivapaus koskettaisi virallisiin tapahtumiin saapuvia ulkomaalaisia. Tällaisia tapahtumia olisivat Manilovan mukaan esimerkiksi Pietarin talousfoorumi, Sotshin olympialaiset, sekä ”kymmenet muut Venäjällä järjestettävät tapahtumat”. Viisumivapaaseen matkustamiseen riittäisi tällöin passi, sekä tapahtumaan osallistumisen osoittava dokumentti, esimerkiksi pääsylippu.

Lakimuutoksen hyväksyminen olisi ”radikaali suunnanmuutos” Venäjän viisumipolitiikassa. Lakimuutoksen läpimenosta eri kuitenkaan ole takeita.

– Prosessi on raskas, koska kulttuuriministeriö joutuu ottamaan huomioon Venäjän ulkoministeriön ja turvallisuusviranomaisten näkökulmat viisumihelpotusten vaikutuksista maan sisäiseen turvallisuuteen ja laittomaan maahanmuuttoon, Alla Manilova toteaa RIA Novostin mukaan.

Manilovan kyseinen lakimuutosaloite on vain yksi valmistelussa olevista viisumisäädösten helpottamiseen tähtäävistä lakimuutoksista. Ministerin mukaan kulttuuriministeriö valmistelee myös lakialoitetta 72-tunnin viisumivapaudesta transit-matkustajille. Tämän lakimuutosesityksen valmistelu on Manilovan mukaan kuitenkin vasta alkuvaiheessa. Vastaavanlaista 72-tunnin sääntö on nykyisin voimassa Venäjälle saapuvien risteilymatkustajien osalta.

Salasana hukassa?